Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Mäklare tror på boprisstiltje

Uppdaterad 2011-06-09 | Publicerad 2011-03-22

Priserna på villor och bostadsrätter kommer att ligga stilla i vår, spår mäklarna i en ny enkät.

Tuffare lånekrav från bankerna drar nedåt men bättre egen ekonomi pressar uppåt.

Mäklarsamfundet har låtit strax under 2 000 fastighetsmäklare titta in i framtiden. Och de ser varken uppgång eller nedgång för bopriserna. Drygt hälften, 56 procent, tror att det blir stiltje för priserna.

Fler hus till salu

Samtidigt räknar de med att det blir fler hus till salu under våren. Men bankernas restriktiva utlåning dämpar nu priserna, enligt mäklarnas bedömning.

– Det är fler som inte får lån och bolånetaket på 85 procent har satt käppar i hjulet för en del köpare, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

Boprisbubbla skrämmer

Samtidigt har diskussionen om en eventuell boprisbubbla skrämt en del tilltänkta köpare, inte bara i Stockholm utan även i andra delar av landet där bopriserna är lägre.

Men i andra riktningen drar den starka svenska ekonomin. Många köpare är optimistiska och räknar nu med att den egna ekonomin, och Sveriges, ska bli allt bättre. Och mäklarna möter kanske inte heller de allra mest pessimistiska svenskarna.

– De möter människor som faktiskt har ett lånelöfte vilket är likhetstecken med en ganska stabil ekonomi. Men att det är fler optimister än pessimister ligger väl också i linje med Sveriges ekonomi, säger Wörmann.

Följ ämnen i artikeln