Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

30 minuter kvar – då stoppades avrättningen

Publicerad 2013-02-20

Han hade fått lugnande medel – och hade 30 minuter kvar till giftinjektionen.

Då, för andra gången, stoppades avrättningen av förståndshandikappade Warren Hill, av en domstol i USA-delstaten Georgia.

Warren Hill, 53, är enligt flera läkare förståndshandikappad.

Det är andra gången en domstol stoppar avrättningen av honom, strax före att den ska verkställas. I juli stoppades den bara 90 minuter före det att han skulle injiceras med gift.

Minuter kvar

Den här gången hade Hill redan fått ett piller med lugnande medel för att vara avslappnad inför avrättningen som skulle ske om 30 minuter.

Domarna i Georgia konstaterade "Alla experter, både statens och Hills egna, tycks nu vara ense om att Hill faktiskt är mentalt handikappad".

Advokaten Brian Kammer gick ut med ett officiellt uttalande efter att dödsstraffet stoppats: "Alla läkare som undersökt Hill är eniga om diagnosen mentalt handikappad, så det är ingen frågan om att denna avrättning skulle ha varit ett brott mot USA:s Högsta domstols dom 2002 i fallet Atkins i Virginia".

Protester från EU

Hill dömdes till livstids fängelse för mord på sin flickvän 1986. Fyra år därefter slog han ihjäl sin cellkamrat i fängelset och dömdes till döden.

Beslutet om avrättning av Hill har vållat stor debatt i USA och EU har lämnat formella protester genom brittiska och irländska konsulaten i Atlanta, Georgia.

"Det här fallet väcker frågor i hela världen, med fokus på Hills intellektuella handikapp", har brittiska generalkonsuln meddelat, enligt The Guardian.

Avrättning av utvecklingsstörda förbjudet

Hill bedöms ha ett IQ på 70.

USA:s högsta domstol har slagit fast att avrättning av utvecklingsstörda inte är lagenligt, men lämnar stort spelrum åt delstaterna att avgöra graden av funktionshindret.

Högsta domstolen nekade tidigare till att stoppa avrättningen av Warren Hill, vilket enligt flera amerikanska medier pekar mot att chansen är liten att han ska kunna få straffet omvandlat till livstids fängelse.