Ytterligare tre gripna för Bostondådet

Uppdaterad 2013-05-02 | Publicerad 2013-05-01

De tre studiekompisarna tittade på film i den misstänkte Bostonbombarens övergivna studentrum.

Sedan bar de ut tomma fyrverkeripjäser, vaselin och en bärbar dator.

Nu misstänks de för att ha sopat igen spåren efter Dzjochar Tsarnajev, 19.

Bröderna Dzjochar och Tamerlan Tsarnajev, 26, misstänks ligga bakom bombdådet mot Boston maraton den 15 april.

Nu har ytterligare personer gripits för inblandning i attentatet: tre vänner till Dzjochar Tsarnajev.

Rensade rummet

Det handlar om två 19-åriga kazakiska medborgare, Azamat Tazhayakov och Dias Kadyrbayev, och en 19-årig amerikan, Robel Philipos. Alla ska ha studerat på samma universitet som den misstänkte Dzjochar, University of Massachusetts Dartmouth.

De två kazakerna greps redan för en vecka sedan, då misstänkta för att ha brutit mot visumregler, uppger AP.

Nu anklagas trion för att ha flyttat bevismaterial från Dzjochars rum – på Dzjochars uppmaning – på kvällen den 18 april.

Kastade bevismaterial

Efter bombattacken ska Kadyrbayev ha sms:at med Dzjochar, som då skrev: "lol", "du borde inte skicka sms till mig" och "kom till mitt rum och ta vad du vill ha", uppger NBC News.

De två studenterna ska sedan ha begett sig till Dzjochars studentrum där de först satte sig och tittade på en film, enligt NBC News.

Sedan ska de ha plockat på sig en ryggsäck full av fyrverkeripjäser som var tömda på krut, en bärbar dator samt en burk vaselin.

Datorn försvunnen

När de tre studenterna kom hem ska de ha insett att Dzjochar var efterlyst för bombattentatet - och bestämt sig för att kasta bort grejerna i en soptunna utanför sin studentkorridor, enligt NBC News.

I förhör med FBI har Kadurbayev ha sagt att det var ett gemensamt beslut att slänga bort grejerna eftersom 'de inte ville att Tsarnajev skulle få problem', uppger NBC News.

Ryggsäcken hittades senare i en sopsäck på en soptipp. Datorn uppges fortfarande vara försvunnen - trots att tippen genomsökts av FBI under två dygn.

Misstänkta för medhjälp

På onsdagskvällen framträdde de tre misstänkta medhjälparna i en federal domstol där de delgavs misstankarna som de anklagas för och fick sina rättigheter upplästa. Enligt CBS News misstänks Azamat Tazhayakov och Dias Kadyrbayev ha undanhållit information medan Robel Philipos misstänks ha lämnat falsk information till polisen.

Tsarnajev greps efter vild polisjakt några dagar efter bombdådet och misstänks nu för att ha använt massförstörelsevapen. Hans bror Tamerlan dog i samband med en poliskonfrontation.

Tre personer dog och över 260 personer skadades när sprängladdningarna detonerade - mycket nära Boston maratons mållinje den 15 april.

Om de döms riskerar Kadyrbajev och Tazhayakov som mest fem år i fängelse och Phillipos riskerar att dömas till ett maxstraff på åtta år i fängelse, uppger åklagare enligt NBC News.