Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Här är Löfven på hemligt uppdrag

Publicerad 2012-10-10

S-ledaren besökte soldater och sjukhus i Afghanistan – men vill ha hem trupperna

Här gör Stefan Löfven en hemlig blixtvisit hos de svenska soldaterna i Afghanistan.

Det krigshärjade landet dras med enorma problem.

Men enligt S-ledaren är det fortfarande rätt att avveckla den svenska militärinsatsen.

Sedan Stefan Löfven tog över som partiledare i januari har hans resor utomlands gått i ekonomins och innovationens tecken.

Men Aftonbladet kan i dag avslöja att han kort efter söndagens partiledardebatt begav sig till Afghanistan för att göra sitt första besök på den svenska ­militärbasen Camp Northern Light i Masar-e-Sharif.

Resan var på grund av säkerhetsskäl omgärdad med stort hemlighetsmakeri. Löfven ­besökte bland annat ett sjukhus och en protesklinik. Han höll dessutom tal för de svenska soldaterna.

– Jag sa till dem att de är ett bevis på att Sverige valt att hjälpa FN att bygga ett säkert och mer välmående Afghanistan. Det är först på plats som man förstår det oerhörda jobb som görs här nere, säger han.

Utbildar polis

Både FN och USA håller på trappa ner sin militära närvaro i Afghanistan. Redan 2010 slöts en överenskommelse mellan alliansregeringen, S och MP om att Sverige inte ska ha några stridande soldater kvar i landet efter 2014. Redan nu fokuserar de svenska insatserna allt mer på utbildning av lokal polis och militär.

Efter 2014 ska militär närvaro ersättas med ett ökat bistånd. Det var också temat för Löfvens resa.

– När vi lämnar Afghanistan militärt har vi gått med på en kraftig ökning av biståndet. Därför är det viktigt att vi tar del av hur det går och hur det kan bli så bra som möjligt. Vi har bland annat träffat grupper som jobbar med kvinnors ­rättigheter, säger han.

Fem döda svenskar

Hittills har fem svenska ­soldater stupat i Afghanistan. Men enligt Löfven har närvaron ändå varit riktig.

– Det är väldigt tragiskt det som hänt, både för deras kamrater här nere och familjerna där hemma. Det finns alltid en risk i den här typen av uppdrag. Men den här internationella insatsen görs för det ­afghanska ­folket, för att de ska kunna få stabilitet och utvecklas som land, säger han.