Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Politikernas guldpensioner på väg bort

Publicerad 2013-01-24

Riksdagsledamöternas guldpensioner är snart ett minne blott.

Enligt SVT Rapport kommer villkoren nu att stramas åt rejält – men flera partier är fortfarande inte nöjda.

– Det kommer sitta väldigt många politiker nästa mandatperiod som omfattas av de gamla reglerna, säger Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

Anders Wallner

Riksdagsledamöternas frikostiga pensionsvillkor, den så kallade inkomstgarantin, har länge varit en omdebatterad fråga. I dag kunde SVT Rapport avslöja att villkoren för de folkvalda i riksdagen kommer att stramas åt rejält.

I dag kan den som fyllt 50 år och suttit i riksdagen i minst sex år få ut tiotusentals kronor i månaden, totalt flera miljoner, hela vägen till 65-årsdagen. Det kostade skattebetalarna 63 miljoner kronor under 2011.

Nya regler från och med 2014

Men nu har en parlamentarisk kommité, som tillsattes av riksdagsstyrelsen, tagit fram nya regler, som även väntas följas av kommun- och landstingspolitiker. Från och med riksdagsvalet 2014 ska de ledamöter som väljs in för första gången få pension i max två år, och det gäller bara de som suttit i minst åtta år.

Pensionen ska, enligt SVT Rapport, baseras på ledamöternas grundarvode, som i dag är 58 300 kronor i månaden. Eventuella tillägg ska inte räknas med. Samtidigt tas den undre gränsen på 50 år bort, vilket innebär att det bara är hur länge en ledamot suttit i riksdagen som spelar roll.

Hål ska täppas till

Enligt förslaget ska även möjligheten att jobba via eget bolag samtidigt som man får pension täppas till. Det har vid flera tillfällen kommit rapporter om före detta ledamöter som tar ut pension samtidigt som de bara tar ut vinstutdelning och inte lön. I framtiden ska även de pengarna jämkas mot pensionerna. Krav ska också ställas på att man söker nytt jobb.

Men flera av de mindre riksdagspartierna är inte nöjda med den nya överenskommelsen. Det gäller C, SD, KD, V och MP.

Flera av partierna vill att alla ledamöter, inte bara de som väljs in för första gången 2014, ska omfattas av de nya reglerna.

– Den här utformningen signalerar att det blir till stora delar meningslöst. Det kommer sitta väldigt många politiker nästa mandatperiod som omfattas av de gamla reglerna och i värsta fall kommer det att dröja flera årtionden innan de gamla pensionsreglerna är helt utfasade, säger partisekreteraren Anders Wallner (MP).

S och M har stretat emot

Han hade välkomnat de nya reglerna, om de gällt för alla.

– Det är bra att det görs förändringar så att det blir en tydligare fokus på omställning. Om det hade gällt alla hade jag gärna ställt mig bakom det här förslaget, det hade varit ett bra steg på vägen.

Det är framför allt de större partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, som krävt att ledamöter som redan suttit i riksdagen inte ska omfattas av de nya regler.

– Det är den normala rättsprincipen i Sverige. Man ändrar inte retroaktivt förmåner. Folk har bestämt sig en gång för det här under de här premisserna, har Leif Jakobsson (S), ledamot i utredningen tidigare sagt till Aftonbladet.

"Vi har en annan syn"

Men enligt Anders Wallner köper inte det argumentet.

– Vi har en annan syn på det. Vi ser det som att man ställer upp till riksdagen varje gång man kandiderar. Men det allvarligaste är synen på politiker, vi kommer fortsätta att få exempel på politiker som tar ut de här otjänliga personerna. Och varje sådant fall drar med alla politiker som faktiskt sköter sig i fallet. Då får människor en bild av politiker som en grupp som skor sig på skattebetalarnas bekostnad, säger han.