Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tolgfors hade svårt att anpassa sig

Publicerad 2012-03-30

Svenska försvaret har de senaste åren förändrats mycket

Berättade för innersta kretsen Sten Tolgfors berättade i går på en presskonferens att han avgår. Men för statsminister Fredrik Reinfeldt avslöjade han redan för en vecka sedan att han ville hoppa av uppdraget som försvarsminister.

Sten Tolgfors gav upp ­redan för en vecka sedan.

Men chockbeskedet mörkades av statsministerns innersta krets.

Aftonbladet kan i dag ­avslöja spelet bakom försvarsministerns avgång.

Det var en rödögd men samtidigt lättad försvars­minister som klockan 11.00 i går klev in i pressrummet på Rosenbad tillsammans med stats­minister Fredrik Reinfeldt.

Efter tre veckor av turbulens kring den mycket uppmärksammade Saudiaffären kom avgångsbeskedet.

– Jag har tappat energi och glädje, sa Tolgfors.

Beskedet slog ned som en bomb bland partikamraterna.

– Jag hade ingen aning om att det fanns på agendan,­ ­säger en riksdagsledamot.

”Kan inte tvinga folk”

Men i Fredrik Reinfeldts innersta krets hade beskedet varit känt sedan förra fredagen. Då berättade Sten Tolgfors för statsministern att han hade fått nog.

– Tolgfors sa att han inte orkade längre. Då är det ­bara för Reinfeldt att säga ja, man kan inte tvinga folk att vara kvar, säger en moderat.

Enligt vad Aftonbladet ­erfar var en av orsakerna till gårdagens besked att Sten Tolgfors egentligen aldrig ville ha jobbet som försvarsminister.

Men efter att ­Mikael Odenberg avgick i protest 2007 ställde han upp trots stora tveksamheter. Reinfeldt och Tolgfors har haft en bra relation i många år och redan i början av 1990-talet satt de i Muf:s ­styrelse tillsammans.

– Han fick frågan att ta det och det gjorde han, Tolgfors var lojal. Frågan är om han har brunnit för jobbet som försvarsminister. Jag tror ­inte riktigt det, säger en ­allianskälla.

Svårt att anpassa sig

Det har varit svåra år för Tolgfors. Det svenska försvaret har under hans ledning gått igenom de största förändringarna på mycket lång tid. Svenska soldater har dödats under tjänst­göring utomlands och försvarsbudgeten har blivit allt mindre.

Samtidigt har Sten Tolgfors haft svårt att anpassa sig till miljön i försvarsdepartementet.

– Han har haft det tufft. Försvarsministeruppdraget är ett av de svåraste i ­regeringen, säger en M-­källa.

Dessutom har Tolgfors, enligt vad Aftonbladet erfar, varit missnöjd med sitt jobb. Arbetstimmarna har varit för många och familjesituationen med flera små barn har blivit övermäktig.

Tagit illa vid sig

Redan innan Saudi­skandalen briserade hade han alltså fått nog.

­Sedan i höstas har han kontinuerligt fört samtal med Reinfeldt om att han ville byta statsrådsportfölj eller i annat fall lämna regeringen.

Tolgfors skulle egentligen ha avgått längre fram i vår. Men Saudi­skandalen, som avslöjades av Ekot den 6 mars, gjorde att beslutet ­tidigarelades. Trots detta riskerar han än mer kritik, när konstitutionsutskottet tittar närmare på skandalen i höst.

Enligt Aftonbladets källor har Tolgfors tagit mycket ­illa vid sig av den senaste ­tidens turbulens.

Flera uppgiftslämnare lyfter fram hans kristna tro som en ­orsak till detta.

– Han är starkt troende och jag litar på honom. ­Säger han att han haft det tungt så är det så, säger en allianskälla.

”Känns väldigt skönt”

Ännu en sten på bördan blev ­Aftonbladets avslöjande i förrgår om att en tjänsteman ska ha försökt dölja förekomsten av ett möte med en saudisk militärföreträdare, under förevändningen att ”ministern måste skyddas”.

Tolgfors konfronterades med uppgifterna i måndags kväll, och har sedan dess gjort sig onåbar – fram till gårdagens presskonferens.

Där gav han det besked som han redan gett till statsministern en vecka tidigare.

Han såg nöjd ut efter att han meddelat sin avgång.

– Jag går därför att jag bett om att få gå. Det känns väldigt skönt i dag, nu får jag ­leva livet lite annorlunda, ­säger han.