Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Sexskandalen växer kring Obama

Publicerad 2012-04-15

President Obama har fått oväntade problem under toppmötet i Colombia.

Secret Service-agenterna skulle skydda president Obama under toppmötet i Colombia.

I stället skickades de hem för att ha festat och haft sex med prostituerade.

Sent i kväll blandades den amerikanska militären in i skandalen.

På lördagen gick den federala polismyndigheten Secret Service ut med att tolv agenter skickats hem från ett toppmöte i Colombia. Agenterna var där för att skydda president Obama men anklagas nu för att ha festat och haft sex med prostituerade.

Bråkade med prostituerade

Enligt Peter King, ordförande för representanthusets säkerhetskommitté, tog nästan alla av de tolv agenterna upp okända kvinnor på sina hotellrum. Till AP säger politikern att kvinnorna högst troligt var prostituerade.

Enligt CBS News ska en av agenterna dessutom ha hamnat i bråk med en av kvinnorna om priset.

Sent på lördagskvällen växte skandalen ytterligare. Då gick den amerikanska militären ut med att också fem militärer var inblandade i festandet på det aktuella hotellet.

Militärerna är enligt AP stationerade i Colombia. De är nu försatta i husarrest och får inte tala med utomstående.

Drack mängder av alkohol

De hemskickade Secret Service-agenterna ska ha anlänt till staden Cartagena för en vecka sedan, enligt en anställd på det strandhotell där de bodde. Enligt AP ska den anställde ha sagt att agenterna druckit stora mängder alkohol under sin vistelse. De ska också ha burit sig illa åt mot sina colombianska kollegor.

Anklagelserna mot de amerikanska agenterna och militärerna är pinsamma för president Obama. Meningen med toppmötet i Colombia är bland annat att knyta starkare band med den kraftigt växande ekonomin i Latinamerika. Men nu riskerar landets anseende att förmörkas.

– De borde ha föregått med gott exempel. Det hade varit bättre om de inte kommit hit över huvud taget. Nu har de förstört vår bild av dem, säger souvenirförsäljaren Edwin Yepes till AP.