Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Kvinnornas reaktioner på domen mot Jean-Claude Arnault

Kulturprofilen döms till fängelse för våldtäkt

Publicerad 2018-10-01

Det var deras berättelser som startade allt – 18 kvinnor som vittnade om sexuella trakasserier och övergrepp.

I dag dömdes kulturprofilen Jean-Claude Arnault till två års fängelse för våldtäkt.

– Det är en lättnad och en upprättelse, säger författaren Martina Montelius till Aftonbladet.

I november förra året gick 18 kvinnor ut i Dagens Nyheter och beskrev hur kulturprofilen Jean-Claude Arnault, 72, utsatt dem för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp. Hur han utnyttjat sin maktställning inom kulturlivet och sin koppling till Svenska Akademien. Många av övergreppen ska ha begåtts i två lägenheter som ägs av Akademin – en i Paris och en i Stockholm.

Allting ska ha föregåtts av hot om att de skulle få ”sin karriär förstörd”, uteblivna stipendier och att de skulle uteslutas från viktiga rum om de berättade om vad som hänt.

– I över tjugo års tid har kvinnor i branschen pratat om honom. Om att vi måste sätta upp varnande planscher på stan: klistra dem på porten till Svenska Akademien. Att det måste få ett stopp. Men ingenting har hänt, sa en av kvinnorna i artikeln.

Under måndagen dömdes Jean-Claude Arnault till två års fängelse för våldtäkt mot en kvinna i Stockholm under hösten och vintern 2011.

”MeToo har en giltighet”

Många av kvinnorna berättade anonymt, några öppet med namn.

Författaren Martina Montelius var en av de 18 som vittnade om Arnaults övertramp i november.

– Domen är en lättnad och upprättelse, säger hon till Aftonbladet. Allt hänger samman, det är inte bara fråga om juridik utan förhoppningsvis kan den fällande domen och publiciteten kring den putta tillbaka pennrörelsen och den backlash som har kommit. Det har börjat komma motreaktioner som handlar om att ifrågasätta kvinnor som vittnat mot män, vilket ansvar de har och hur pass synd det är om män som varit förövare i några sammanhang. Nu kan vi fokuserat på att i stället att lägga skulden där den hör hemma.

Författaren Elise Karlsson, som från början gick ut med namn och bild i DN:s artikel, gav Jean-Claude Arnault en örfil på en bokfest 2007, efter att han lagt sin hand på hennes rumpa. Det ska ha fått Arnault att reagera genom att skrika att hon var ”bränd” och ”galen”.

– Det är ändå något som skett långt tillbaka i tiden och det är alltid svårt att få fällande domar i våldtäktsmål. Jag kan bara säga att jag tycker att det är väldigt bra att han döms. Det är en upprättelse inte bara för den här kvinnan, utan för många kvinnor som utsatts genom åren, säger hon till DN.

– Domen visar också att MeToo har en giltighet, för dem som fortfarande tvivlar. Den visar att de här händelserna kan prövas rättsligt.

Fler kvinnor våga polisanmäla

Även författaren Gabriella Håkansson var en av de 18 kvinnorna. I en skriftlig kommentar till DN beskriver även hon tingsrättsdomen som en lättnad. Hösten 2007 träffade hon Arnault på en 40-årsfest, då han ska ha tryckt upp sin hand, hårt, mellan hennes ben.

”Domen bekräftar att jag gjorde rätt och nu hoppas jag att det här skapar verklig förändring så att fler kvinnor vågar berätta och polisanmäla sexuella övergrepp – och att fler män vågar ingripa och stötta när de ser att något händer”, skriver hon bland annat.