Experten: Därför tafsar killar på tjejer
Publicerad 2016-06-09
”Blir ett sätt att skapa sin manlighet”
Vad är det som får helt vanliga killar och män att tafsa och ropa ”hora”?
– Det är ett sätt att visa sin heterosexualitet, säger Johan Lilly Gyberg, utbildare på föreningen Män för jämställdhet.
Män för jämställdhet, Mfj, jobbar framför allt med pojkar och män mot våld, för kvinnofrid och för att förändra gammaldags bilder av hur en man ”ska” vara. De samarbetar med kommuner, föreläser på skolor och mycket mer.
Johan Lilly Gyberg betonar att orsakerna till sexuella trakasserier är en mycket komplex fråga. Men han ser några tydliga orsaker.
– Dels finns det en norm för maskulinitet där det ingår att manifestera en viss sexualitet, att man är intresserad av tjejer. Att tafsa blir ett sätt att skapa sin manlighet.
– Dels handlar det om vad killarna i fråga lärt sig om respekt för andra människor, främst kvinnor. En del ser det som att en man kan ta sig rätten att ta på kvinnors kroppar. Ibland även när det gäller grövre saker. Våld ingår tyvärr i den traditionella synen på manlighet.
Samhället och omgivningen spelar roll förstås: Synen på kvinnokroppen, hur tjejer betygssätts för sitt utseende på sociala medier. Att män fortfarande har mer makt än kvinnor. Och grupptrycket – det kan vara en enda kille som är drivande, och de andra hakar på.
Sexuella trakasserier normaliseras
Johan Lilly Gyberg minns tafsande på tjejer från sin egen högstadietid. Liksom skällsord som ”Jävla bög” för den kille som stod emot och inte följde normen.
Men han anser att sexuella trakasserier normaliserats mer och mer.
– Det är som att samhället vant sig. Det här beteendet kryper ner i åldrarna. Ofta reagerar inte vuxenvärlden, eller så bagatelliserar man, som ”Det är bara på skoj”, ”Typiskt killar” eller ”Han gillar ju dig”. Det är att försvara det här beteendet, och gör att den som drabbas drar sig för att prata med en vuxen.
Under många år arbetade Johan Lilly Gyberg på DO, Diskrimineringsombudsmannen, som hanterar sexuella trakasserier på skolor. Han säger att just det ämnet sällan finns specificerat i skolornas likabehandlingsplaner.
– Skolorna skriver om trygghet och arbete mot mobbning, men sexuella trakasserier kan vara ett inslag där. Skolan är skyldig att förebygga och åtgärda. Det finns dessutom en jargong som skolorna borde jobba med hela tiden.
Vad kan vi vuxna göra mot sexuella trakasserier?
– Prata om normer och tjej- och killroller. Om respekt, och om hur flickor ofta ses som objekt. Det måste vi diskutera både hemma och i skolan. Det är viktigt att se att det är ett strukturellt problem och att alla, särskilt vi män, måste jobba med detta.