Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Merkel och Macron oeniga om vapenexport

Publicerad 2018-10-26

Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron gör inte samma kopplingar mellan vapenexport och journalistmord. Arkivbild från 17 oktober.

Tyskland kommer inte att exportera vapen till Saudiarabien förrän mordet på Jamal Khashoggi har fått en förklaring, meddelar Angela Merkel.

Frankrikes Emmanuel Macron tycker att det är två helt skilda saker.

Den tyska förbundskanslern är inte ensam om att höja rösten mot vapenexporten till Saudiarabien i ljuset av Khashoggi-mordet – frågan har lyfts inom bland annat EEU under den gångna veckan.

– Det är nödvändigt att redogöra för bakgrunden till den här hemska händelsen, säger Merkel vid en presskonferens på fredagen.

– Och om det inte sker kommer vi inte att leverera några vapen till Saudiarabien.

Hon får dock inget stöd från Emmanuel Macron. Den franske presidenten tycker att det är populistiskt att lyfta fram vapenförsäljningen till det enväldiga kungadömet i detta sammanhang.

"Vad är kopplingen?"

– Vad är kopplingen mellan vapenförsäljning och mordet på herr Khashoggi? Jag förstår kopplingen till det som händer i Jemen, men det finns ingen koppling till herr Khashoggi, säger Macron på en presskonferens.

– Det är ren och skär demagogi att säga att "vi måste stoppa vapenförsäljningen". Det har inget att göra med Khashoggi.

Även Österrike säger att EU bör sätta stopp för all vapenexport till Saudiarabien. Dels med hänvisning till mordet på Jamal Khashoggi, säger utrikesministern Karin Kneissl till tyska medier, men också för att få ett slut på "det fruktansvärda kriget i Jemen".

I Jemen leder Saudiarabien en militär koalition mot Huthirebellerna som för fyra år sedan tvingade landets regering på flykt. Runt 10 000 människor har dödats i kriget, varav merparten civila.

Sverige avvaktar

Sverige har också en vapenexport till Saudiarabien. Statsminister Stefan Löfven sade till TT tidigare i veckan att han vill avvakta utredningen av Khashoggi-mordet innan han drar några slutsatser.

Han konstaterade samtidigt att beslut om vapenexport fattas av tjänstemän vid myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP). Löfven framhöll också att Sverige nyligen antagit en ny vapenexportslagstiftning.

– Den kom till av det skälet att det skulle bli svårare för de länder som inte står upp för demokrati och mänskliga rättigheter, sade Stefan Löfven.

Följ ämnen i artikeln