Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Lisbeth Palme: ”Jag vet vem mördaren är”

Uppdaterad 2018-10-19 | Publicerad 2001-10-25

Lisbeth Palme står fast vid sitt vittnesmål om natten då Olof Palme mördades på öppen gata i centrala Stockholm. Hon är kritisk mot det svenska rättsväsendet och säger att hovrättsdomarnas politiska åsikter borde granskas och att fallet skulle ha prövats av Högsta Domstolen.

I sin första tidningsintervju sedan mordet 1986 säger Lisbeth Palme till Dagens Nyheter att hon fortfarande anser sig ha pekat ut rätt person.

I sin första tidningsintervju sedan mordet 1986 säger Lisbeth Palme till Dagens Nyheter att hon fortfarande anser sig ha pekat ut rätt person, Christer Petterson som friades i Svea hovrätt, som den man hon såg vid mordplatsen.

- Jag kan inte driva någon process. Jag har lämnat mitt vittnesmål och domarna valde att inte tro på det. Det betyder inte att jag inte är trovärdig inför mig själv. Jag har tagit mitt ansvar. Andra får tänka över om de har tagit sitt. Men det är väl bekvämast att inte rannsaka sig själv, säger hon till DN. Lisbeth Palme säger att ”filmen” hon kan se för sitt inre från vad som hände vid skotten på Sveavägen är intakt.

"Mördaren finns"

- Den har ingen relevans nu, men jag vet vem mördaren är. Kanske finns föreställningen att eftersom mördaren inte fälldes så finns han inte. Men så är det inte, mördaren finns säger hon.

Lisbeth Palme menar att de stora politiska motsättningarna i Sverige på den tiden var en bidragande orsak till att poliser och domstol misslyckades och hon säger att någon borde granska hovrättsdomarnas ojävighet. På en fråga från DN:s reporter om hon syftar på deras politiska åsikter svarar hon:

- Ja, det är det man kan fundera över. Statsministern har det högsta uppdraget i politiken. Den politiska spänningen var enormt stor.

Får stöd av Olof Palme bäste vän

Hon får stöd av Ulf Dahlsten, som var Olof Palmes närmaste man. Han skriver i en ny bok, ”Nirvana kan vänta”, som kommer ut nästa vecka om mordnatten och hur han följde Lisbet Palme de tre åren fram till rättegångarna. Även han är kritisk till hur fallet sköttes, bland annat under det första polisförhöret med henne som han närvarade vid, då poliserna byttes ut hela tiden och han säger att han är den ende som kan beskriva hur konsekvent hon var i sitt vittnesmål. Även minnesforskaren Lars-Göran Nilsson säger till DN att Svea hovrätt gjorde felbedömningar i samband med Palmemordet. Nilsson var expertvittne i rätten, men hävdar att han blev misstolkad på viktiga punkter som kan ha påverkat hur Lisbeth Palmes vittnesmål värderades av rätten.

Daniel Persson

Följ ämnen i artikeln