"FRA-samarbetet med USA räddar svenska liv"

Uppdaterad 2013-12-09 | Publicerad 2013-12-08

Underrättelsekälla till SvD: Vi ger inte bort någonting utan tar enormt bra betalt

När FRA skickar information om Ryssland till USA räddas svenska soldaters liv i Afghanistan.

Det säger underrättelsekällor till Svenska Dagbladet.

SVT:s Uppdrag Granskning har tidigare avslöjat att FRA har ett nära utbyte med USA.

Med hänvisning till dokument från visselblåsaren Edward Snowden har de visat att en stor mängd av den information som FRA tar fram om Ryssland skickas vidare över Atlanten.

"Utbytet räddar svenska liv"

För första gången kommer nu en förklaring till varför.

– På bytesbörsen är detta en hårdvaluta som vi får enormt bra betalt för. Vi får vad vi vill ha, om vi vill ha det tillräckligt mycket. Vi får vad vi pekar på. Det gäller både för vår egen försvarsplanering och för alla våra internationella insatser i hård konfliktnivå – till exempel i Kongo, Kosovo och Afghanistan, säger en underrättelsekälla till SvD.

Enligt källan har utbytet med USA redan räddat svenska liv.

– Vid flera tillfällen har sådan ”återbetalning” från USA för den svenska signalspaningen räddat svenska liv i Afghanistan, säger källan till SvD.

SvD beskriver källan som någon som har insyn i svensk underrättelsetjänst sedan lång tid tillbaka.

Började redan 1941

Även om den svenska truppen är i Afghanistan under Nato-kommando så får Sverige, enligt SvD, inte tillgång till samma underrättelser som Nato-länderna får. Bland annat därför behövs utbytet, enligt källan.

– Detta började 1941 när flygplanskryssaren Gotland upptäckte det tyska slagskeppet Bismarck på väg från Tyskland norrut. Vi underättade brittiska flottan som sänkte Bismarck och fick naturligtvis något i utbyte av britterna.

"Byter fruktkorgar med varandra"

Enligt en SvD-källa, som enligt tidningen har insyn i det internationella underrättelsesamarbetet, har det svenska samarbetet med andra länder utvecklats mycket genom åren. Efter IB-avslöjandet 1973 beskrev dåvarande ÖB Stig Synnergren samarbetet som att Sverige "byter äpplen mot päron". SvD:s källa fortsätter beskriva samarbetet med hjälp av frukter:

– Numera är det snarare så att länderna har olika fruktkorgar. Sverige kan plocka russin, bananer och äpplen. USA eller ett annat land plockar päron, clementiner och ananas. Sedan byter man rutinmässigt korgar med varandra, säger källan till SvD.