Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Så avslöjades spionhärvan

Publicerad 2013-12-06

Topphemliga dokument från Edward Snowden, tidigare anställd på amerikanska NSA, ledde Uppdrag Granskning till slutsatsen:

Sverige hjälper USA att spionera på Rysslands politiska ledning.

– I praktiken ser vi nu hur Sverige arbetar som en förlängd arm åt den ena supermakten för att spionera på ledningen i den andra supermakten, säger reportern Fredrik Laurin till Gomorron Sverige i SVT.

Visselblåsaren Edward Snowden fortsätter att läcka dokument från sin tidigare arbetsplats hos en underentreprenör till NSA, USA:s nationella säkerhetsmyndighet, som han lämnade i maj i år.

I alla fall enligt SVT:s Uppdrag Granskning, som i ett nyhetsklipp visar hur journalisterna Fredrik Laurin och Sven Bergman träffar frilansjournalisten Glenn Greenwald i Rio de Janeiro i Brasilien.

Glenn Greenwald var den första journalist som Edward Snowden kontaktade, och numera Snowdens kontaktperson. De två träffades i Hong Kong i juni och Snowden lämnade då över tiotusentals dokument till Greenwald.

Flera avslöjanden

Sedan dess har avslöjanden om NSA:s massövervakning runt om i världen duggat tätt.

Den här gången samarbetade Greenwald och hans kollega Ryan Gallagher med Uppdrag Granskning, för att publicera avslöjanden ”som ger en unik insyn i Sveriges roll i den globala massövervakningen”, skriver reportrarna på SVT-programmets hemsida.

– Det har varit en lång resa som tagit många månader. Det har funnits ett oerhört tryck på Edward Snowden, som är källan till materialet och ett fruktansvärt tryck på de journalister som haft tillgång till materialet, säger Fredrik Laurin till SVT:s Gomorron Sverige.

Han berättar i en chatt på kanalens sajt att man vet att dokumenten kommer från Snowden baserat på hur dokumentet ser ut och att man kontrollerat detaljer i dokumenten som har stämt.

”Vi baserar det också på att Snowdens dokument, varav hittills uppåt 500 publicerats över hela världen, inte en enda gång beslagits med faktafel eller att vara förfalskningar” skriver Laurin i chatten.

”Spionerar åt någon”

Han berättar att avslöjandet chockat honom.

– Det är en sak att samla in information om ett annat land för att säkra vår nation. Men att vi lämnar ut det åt någon annan, då spionerar vi åt någon annan, säger han om FRA.

Tillsynsmyndigheten SIUN granskar ständigt FRA-samarbeten, och ordföranden Rolf Holmgren säger att informationsutbytet mellan länderna är ”enligt regelboken”.

Alexander Pashedko, pressattaché vid Rysslands ambassad säger däremot till Aftonbladet att publiceringen som skett, och de kommande avslöjanden som utlovas kan ge konsekvenser:

– Om de här uppgifterna som framkommit stämmer så kommer det naturligtvis att väcka allvarliga frågor.