Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Havsytan stiger en meter

Publicerad 2013-10-28

Översvämningar att vänta när stormen drabbar Västkusten

Räkna med översvämningar utmed Västkusten idag.

När stormen slår till kommer havet att stiga över en meter.

– Det kommer att bli plaskigt på kajerna i Göteborg, säger Sian de Koster, jourhavande oceanograf på SMHI.

Det är i första hand havet som kommer att ställa till med problem ikväll.

När stormen slår till mot Västkusten i eftermiddag väntas havsnivån stiga med drygt en meter.

– Vi räknar med att Göteborg går hundra centimeter över medelvattennivån. Men utmed Hallandskusten blir det mer, uppemot 120 centimeter, säger Sian de Koster.

Stiger snabbt

Lågtrycket gör att lufttrycket mot vattenytan blir lägre än normalt i samband med stormen. Vid lunchtid i dag var lufttrycket 983 hPa i Göteborg, jämfört med normalvärdet på 1013 hPa. Det - i kombination med de hårda västliga hårda västliga vindarna - får vattnet att stiga rejält.

– Det kommer att stiga väldigt fort, och sjunka tillbaka lika snabbt. Det är bara tre, fyra timmar som det kommer att vara så här högt, säger Sian De Koster.

Det här kommer att ställa till med problem i bland annat Göteborg, där kajerna kan flöda över redan om det är 80 centimeter över normalnivån.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning för stormen, vilket innebär att man bland annat räknar med att det kan bli stora materiella skador.

Översvämmade gator

Däremot väntas inte vattenflödena för övrigt ställa till med några riktigt stora problem. Vattennivåerna i sjöar och älvar är normala och beräknas klara den nederbörd som väntas i samband med stormen.

Enligt SMHI kan dock det det kraftiga regnet orsaka lokala översvämningar i städerna, i första hand på platser där vattnet inte hinner rinna undan tillräckligt snabbt.