Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Volontärer besköts när Homs evakuerades

Publicerad 2014-02-10

Barn, kvinnor och äldre män evakueras från krigets Homs i Syrien – med risk för sina liv.

En chaufför och två lastbilar från Röda Halvmånen blev beskjutna under helgen, och en aktivistorganisation uppger att fem personer kan ha dödats.

– Det är helt oacceptabelt, säger Eva von Oelreich, ordförande i Svenska Röda korset, som är på plats i Damaskus.

Efter en lång FN-ledd förhandling har de stridande parterna i Syrien kommit överens om en tillfällig vapenvila, så att hjälporganisationer kan flytta barn under 15 år, kvinnor och män över 55 år från den krigsdrabbade staden Homs.

Under helgen pågick arbetet, och svenska Röda Korset skriver på sin hemsida att minst 600 personer kunde lämna staden under helgens arbete.

Uppgifterna kommer från Syriens Röda Halvmåne som levererade matpaket, hygienartiklar och medicin till de evakuerade.

Men evakueringsarbetet gick långt ifrån fredligt till.

Chaufför skadades

Hård beskjutning mötte de nästan 80 personerna från Röda Halvmånen när vapenvilan bröts på lördagen.

En frivillig chaufför från Syriska Röda Halvmånen skadades och två lastbilar förstördes.

– Det är helt oacceptabelt att våra kollegor, trots en vapenvila, attackerades medan de försökte leverera nödhjälp till människor som inte valt att bli drabbade av denna konflikt. Vi är djupt oroade i hela Röda korsrörelsen, över att de olika parterna i konflikten inte respekterar skyddsemblen. Det är förbjudet att skjuta på humanitär hjälp enligt internationell humanitär lag, säger Eva von Oelreich, ordförande i Svenska Röda korset på telefon från Damaskus.

Wall Street Journals Mellanösternkorrespondent på plats uppger att fyra civila som skulle evakueras ska ha dödats i granatattacker, och den brittiska aktivistorganisationen Syrian Observatory for Human Rights uppger också enligt al-Jazira att fem personer dödats vid en beskjutning nära Homsdistriktet Qarabis.

Beskyllningarna om vilka grupper som kan stå bakom skjutningarna i Homs kommer från alla håll.

Fortsätter evakuera

Samtidigt kommer uppgifter om att evakueringen fortsatt under måndagen, och ser ut att pågå i två dagar till, eftersom ytterligare 1 000 personer vill lämna Homs.

Khaled Erksoussi, operativ chef på Röda Halvmånen, säger till nyhetsbyrån AP att 200 familjer, framförallt kristna, har vädjat om att få lämna rebellstyrda distrikt i Homs. Familjerna ska inte ha lyckat ta sig till samlingspunkten för evakueringen under helgen.

– Vi fick siffror precis om att 300 personer kan ha fått lämna idag, säger Eva von Oelreich när Aftonbladet når henne vid 17-tiden.

De som evakueras genomgår en första hälsokontroll hos Röda Halvmånen och får de mediciner som de kan behöva. De får också mat, och sedan får de välja skyddsform. De kan antingen placeras hos släktingar, eller på en uppsamlingsplats för flyktingar, berättar von Oelreich.

Oroade för framtiden

Men alla är inte positiva till evakueringen. Aktivister på rebellsidan säger till Wall Street Journal att man är orolig för vad som ska hända när Homs har tömts på civila.

– Det här är tvångsförflyttning, vi kräver att belägringen upphör, inte att människor drivs ut från sina hem, säger aktivisten Abu Bilal i en intervju med tidningen.

Eva von Oelreich förstår oron.

– Så fort man evakuerar civila ger man sig in i en problematik som kan innebära ökade risker för de som är kvar. Men civilbefolkningen tvingas ibland vara kvar som sköld, det är också förbjudet enligt internationell humanitär lag.

Fredssamtalen fortsätter

Fredssamtalen mellan den syriska regimen och oppositionen fortsatte i dag i Geneve under ledning av det särskilda sändebudet Lakhdar Brahimi. Förutom vapenstilleståndet i Homs har samtalen, som stöds av både FN och Arabförbundet, inte kommit någon vart med att medla fram en lösning på den snart tre år långa striden om Syrien.

Oppositionen kräver att samtalen ska leda till en övergångsregering som ersätter presidenten Bashar al-Assad, och regimrepresentanter begär å andra sidan att rebellernas stridande ska upphöra.

– Den syriska delegationen till den här konferensen insisterar på att få ett slut på terrorismen, sa syriske utrikesministern Faisal al-Mikdad till CNN från Geneve.

Brahimi sägs därför ha fokuserat på hur hjälparbetare ska kunna nå civila, för att sedan gå över till separata samtal med parterna.

40 döda

Men i Syriens städer märks fredssamtalen inte av särskilt.

Rapporter om hårda strider under helgen kom från flera platser i landet på måndagen.

Syrian Observatory for Human Rights uppger för AP att 40 personer dött när en islamistisk rebellgrupp attackerade byn Maan i Hamaprovinsen, där främst alawiter bor. Alawiter ses som en regimvänlig minoritetsgrupp eftersom den sittande presidenten, Bashar al-Assad, är alawit.

Hälften av offren som dödades i attacken, som ska ha skett i söndags, var civila, enligt organisationen.

I syrisk statsmedia kallas attacken för en massaker, utförd av terrorister.