Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Skulle räddas – blev dränkt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-22

”Helikoptern pressade ner honom under ytan”

37-åringen kämpade för sitt liv i vattnet.

Då kom ambulans­helikoptern – och mannen försvann i djupet.

Nu misstänks helikopterföraren ha dödat honom.

fisketur blev dödsdrama Männen fiskade på Vänern förra våren. Plötsligt kantrade båten. När de kämpade för sina liv i vattnet misstänks en av männen ha tryckts ner under vattnet av en ambulanshelikopter.

Tyske Ralf Klausmann, 48, och hans familj köpte en sommarstuga nära Vänern för tio år sedan. De älskade att tillbringa vårarna och somrarna i Sverige.

– Vi brukade fiska mycket. Det gjorde vi den dagen katastrofen skedde, säger Ralf.

På förmiddagen den 18 april förra året satte sig Ralf i ekan tillsammans med sonen Marko, 22, och deras 37-årige vän. De tog kurs mot ett fiskegrund utanför Marsviken. Vindarna blåste allt hårdare. Plötsligt kantrade båten.

Snart blev Ralfs fru orolig. Hon gick ner till vattnet där hon gjorde den fasansfulla upptäckten. Hon larmade SOS.

Hovrade över vattnet

När räddningstjänsten kom fram var det redan för sent för Marko. Han drunknade. Ralf och 37-åringen höll sig fortfarande fast vid båten. De kämpade för sina liv i det vattnet.

Då kom ambulanshelikoptern. Den stannade till ovanför männen.

– Där stod den och hovrade, enligt vittnen. Lufttrycket från helikoptern misstänks ha pressat ner den ena mannen så att han drunknade, säger Per Jenvén vid polisen i Skövde.

Anders Gåvertsson såg hur 37-åringen tappade greppet om ekan och ­sjönk.

”Förändrar inget”

– Vår räddningsbåt hade bara runt 300-400 meter kvar när han försvann i vattnet. Om helikoptern inte hade varit där tror jag att vi hade kunnat rädda honom, säger han.

Bara Ralf kom levande ur vattnet. Helikopterpiloten har nu delgivits misstanke om vållande till annans död.

– Jag är övertygad om att ­piloten inte ville att det här skulle ske. Min son och en vän till familjen är döda. Om piloten döms eller inte förändrar inte det tragiska faktumet, säger Ralf Klausmann.

Nu ska åklagaren besluta om åtal ska väckas.

– Vi har inga kommentarer. Vi avvaktar för att se vad ­polisutredningen visar, säger Kjell Foss, presschef för Västra Götalandsregionen som har ansvar för ambulanshelikoptern.