Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Efterlystes i efterhand

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-17

Misstänks vara ledaren Den 30-årige mannen som misstänks vara ledaren för helikopterligan greps i tisdags i Dominikanska republiken och landade i Sverige i går. Men enligt mejlväxlingen mellan svensk och dominikansk polis fanns ingen internationell efterlysning på mannen då han greps. Foto: Magnus Wennman

Polisen bröt mot reglerna när den misstänkte helikopterrånaren greps.

Efterlysningen gjordes i efterhand.

– Det finns stora risker i detta, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare.

Mejlväxlingen mellan svensk och dominikansk polis avslöjar spelet bakom gripandet av 30-åringen som pekas ut som helikopterligans ledare, enligt den dominikanska polisen.

Han anhölls i sin frånvaro den 23 november och efterlystes i Sverige. För tre veckor sedan kontaktade svensk polis sina kollegor i Dominikanska republiken när de fick uppgifter om att han befann sig där.

Greps i tisdags

Enligt den dominikanska polisens presstalesman, Roberto Lebron, bad Sverige om hjälp att hitta och gripa den misstänkte – trots att han varken var häktad eller efterlyst. Vilket är mot reglerna.

– Det måste finnas en efterlysning som ligger till grund för gripandet, annars finns det inte rättsliga och sakliga skäl för att göra ett frihetsberövande, säger Bertil Olofsson, chef för Rikskriminalens internationella sektion.

Den misstänkte rånaren greps i tisdags. Dagen efter skickade svensk polis ett flertal mejl där man medger de rättsliga problemen.

Har agerat själva

Enligt åklagaren Björn Frithiof frihetsberövades inte mannen på uppdrag av Sverige.

– De visste om att vi ville ha honom utlämnad, att han var efterlyst här i Sverige. Och sedan har de agerat själva.

Enligt dominikansk polis är det en lögn.

”Lappat och lagat”

– De bad oss gripa honom och då gjorde vi det, säger Roberto Lebron.

30-åringens advokat Per Branting:

– Det låter som en efterhandslösning, att man har lappat och lagat för att i efterhand försvara sina åtgärder, säger han.

Också överåklagare Sven-Erik Alhem är kritisk.

– Det är viktigt att domstolsprövningen har ägt rum innan gripandet de facto sker. Det kan vara en fara för rättssäkerheten, säger han.