Ville ha pr-hjälp
Hemliga Wikileaksdokument avslöjar: S sökte stöd hos USA för att vinna opinionen
Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2010-12-01
Här är USA-ambassadörens hemliga rapporter om mötena med Mona Sahlin och partikollegan Urban Ahlin.
Enligt rapporten vädjade socialdemokraterna om amerikansk hjälp – för att rädda partiets dåliga opinionsläge.
USA skulle få svenska folket att bli mer positivt inställda till insatserna i Afghanistan.
Bara några månader före uppgörelsen mellan de rödgröna om att de skulle verka för att alla utländska amerikanska militära baser skulle stängas hade Mona Sahlin ett möte med amerikanske ambassadören Matthew Barzun i Stockholm.
Under ”artighetsvisiten” den nionde november 2009 sa hon sig vara mycket positiv till de internationella insatserna i Afghanistan.
Aftonbladet kan i dag avslöja hela innehållet i ambassadörens hemliga rapporter som är en del av de dokument Wikileaks kommer att släppa inom kort.
”Inget amerikanskt fälttåg”
Höjdpunkten i samtalet tyckte ambassadören var att socialdemokraterna skulle stödja Sveriges fortsatta uppdrag i Afghanistan.
”Ambassadören tackade Sahlin för Sveriges fortsatta insats för Afghanistan. Hon svarade att fortsatt internationell inblandning är ’Så väldigt viktig’ eftersom det inte är ett amerikanskt fälttåg som kritikerna gör gällande”, skriver Barzun.
Rapporten skickades till utrikesdepartementet i Washington och klassades som hemlig.
Socialdemokraternas ledare gav också sin syn på relationerna med USA.
Öppnade för samarbete
”Sahlin förklarade att svenska folket för tre år sedan hade en stark antiamerikansk hållning men att ett stort skifte har skett. Valet av Obama är en av anledningarna, den andra är en bättre förståelse hos svenskar hur de ska förhålla sig till USA. Hon sa till ambassadören att hon vill stärka de USA-svenska relationerna genom samarbete om klimatförändringar och gemensamma kulturella värderingar”, står det i rapporten.
Drygt ett år tidigare mötte socialdemokraternas utrikespolitiske talesman och vice ordföranden i riksdagens utrikesutskott Urban Ahlin ambassadens andrechef Robert Silverman.
Ahlin tillhör högerfalangen
Under mötet, som skedde den 17 januari 2008, var Ahlin mycket öppenhjärtig och berättade att han tillhör högerfalangen av sitt parti i frågor om säkerhet och relationen till USA.
”Han har ett brett politiskt kontaktnät över hela spektrumet i Stockholm och är villig att spela en användbar roll gällande Afghanistan och Kosovo”, skriver Robert Silverman i den hemligstämplade rapporten.
Måste kunna förklara
Urban Ahlin vädjade, enligt rapporten, också om direkt hjälp för att komma till rätta med det besvärliga opinionsläget partiet hamnat i.
Enligt Ahlin har Socialdemokraterna fått betala ett högt pris för sitt stöd för insatserna i Afghanistan.
”Ahlin tryckte på att det är nödvändigt för Socialdemokraterna att kunna förklara varför de stödjer FN:s och Natos ansträngningar i Afghanistan.”
Utrikesutskottets vice ordförande gick rak på sak med amerikanarna och föreslog att de skulle skicka en afghansk regeringsmedlem:
”Som kan komma till Sverige och redogöra för mänskliga historier som hur Sverige och Natos ansträngning gör att flickor kan gå till skolan, ser till att landet inte tas över av knarkbaroner och att talibanerna inte förtrycker folket.”
Regeringen inte snabb nog
Enligt Robert Silvermans redogörelse klagade Ahlin också på att svenska regeringen var långsamma i frågan om Kosovos erkännande. Han bad då om hjälp att hitta bra argument och om USA:s tolkning av säkerhetsrådets resolution om Kosovo och Serbiens självständighet.
Urban Ahlin var mer öppen än många andra i sina samtal med toppdiplomaterna på den amerikanska ambassaden.
Insatser på Natomötet
Han ville, enligt rapporten, hjälpa Nato och föreslog bland annat propagandaåtgärder i samband med det stora Natomötet i Bukarest.
Ahlin ville att försvarspakten skulle dela ut blad som berättade om Natos humanitära roll i Afghanistan.
Urban Ahlin hade enligt den hemliga rapporten också samtal om det svenska flygvapnets idéer om insatser.
Enligt amerikanarna tryckte det svenska försvaret på för att skicka svenska JAS-plan till Afghanistan.
”Ahlin sa att socialdemokraterna hade sagt till den moderatledda alliansregeringen att de inte skulle gå med på detta. Afghanerna skulle inte se skillnad på de svenska planen och de plan från länder som är involverade i stridsoperationer Irak”.
Moderaten mer försiktig
Rapporten om Ahlin är på två sidor och beskriver också ett möte med den förre moderate riksdagsmannen Göran Lennmarker, som då var ordförande i utrikesutskottet.
Till skillnad från Ahlin var Lennmarker inte så öppen med de amerikanska diplomaterna.
Hänvisade till Bildt
Enligt rapporten hänvisade Lennmarker, liksom hans kolleger på UD, i stället till Carl Bildt för frågor om regeringens utrikespolitik.
I slutet på rapporten begär ambassaden att Washington ska hjälpa Urban Ahlin med hans förfrågningar. Och att man skulle skicka en högt uppsatt afghansk regeringsmedlem till Sverige så att han kunde tala inför parlamentet.
Drygt en månad senare framträdde den afghanska utrikesministern Rangin Dadfar Spanta i riksdagen.
Under besöket i Sverige berättade han om den positiva utveckling i Afghanistan och hur man gör stora framsteg inom skola och sjukvård.