Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Män bättre än kvinnor – på högskoleprovet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-30

”De matematiska delarna gör att det finns skillnader”

Den 10 april är det dags för högskoleprovet – männens prov. År efter år är det nämligen killarna som fixar bäst resultat, visar statistik från Högskoleverket.

– Det är framförallt de matematiska delarna som gör att det finns skillnader, säger Nils Olsson, utredare på Högskoleverket.

I gymnasiet är det tjejerna som regerar. 91,5 procent skaffar sig behörighet för högskolestudier genom sina betyg. Motsvarande siffra för killarna är 86,3 procent samtidigt som tjejerna även har högst snittbetyg. På högskoleprovet är det dock männen som är bäst. Enligt statistik från Högskoleverket som Aftonbladet tagit del av har de haft högst poängmedelvärde i över 10 år. De största skillnaderna finns på delproven DTK (Diagram, Tabeller och Kartor) och NOG (Matematik och logik).

Svårare utbildning – bättre resultat

Förutom skillnaderna mellan män och kvinnor finns ett starkt samband mellan utbildning och resultat på högskoleprovet. Ju svårare utbildning, desto bättre resultat, visar statistiken.

– Det är framförallt de matematiska delarna som gör att det finns skillnader. Egentligen borde det inte vara så eftersom kvinnor inte är sämre i skolan på matematik. Det finns dock ett frågeformat som man inte stöter på i skolan som killarna kan vara bättre på, säger Nils Olsson på högskoleverket och fortsätter:

– Högskoleprovet är en tävlingssituation och ju fler gånger man skriver, desto bättre resultat får man. Och enligt vår statistik är det betydligt fler män som skriver vid fler än två tillfällen.

Tog bort sportfrågor

Olsson menar också att kvinnorna som går ut gymnasiet med maxpoäng och toppbetyg inte behöver skriva högskoleprovet och därför inte bidrar till att höja snittvärdet. Det ska heller inte finnas några frågor som gynnar männen. För några år sedan tog Högskoleverket till och med bort frågor som innehöll sport.

– Vi granskar frågorna varje år så det ska bli så rättvist som möjligt, säger Olsson.

Följ ämnen i artikeln