Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tio smarta tips för att klara sommarhettan

Uppdaterad 2014-07-08 | Publicerad 2014-06-10

Visst är det skönt med värmen.

Men sommaren kan vara en plåga också - med myggor,  glassklet och strandstölder.

Här är tio smarta tips som hjälper dig igenom de hetaste sommardagarna.

Sommaren är här - med besked.

Och med värmen följer alla de irritationsmoment som hör sommaren till.

Som ljummet vatten i dricksflaskan.

Iskristaller i glassen.

Vidbrända matrester på grillgallret.

De funkar

Okej, det ska medges: Iskristallerna i glasspaketet är inte någon av livets viktigaste frågor.

Inte grillgallret heller, för den delen.

Men ändå.

Här är tio smarta tips som faktiskt funkar och som gör att du kan njuta av sommaren utan att behöva störas av de vanligaste sommarplågorna.

Så slipper du iskristallerna i glassen. Placera ett smörpapper på glassen innan du sätter tillbaka glasspaketet i frysen. På så sätt bildas inte några tråkiga iskristaller på glassen när paketet åker ut och in i frysen.

– Det funkar. Glass är en av de få produkter som säljs i helt fulla förpackningar eftersom den håller längre då. Lägger man papper eller ännu hellre plastfolien direkt på glassen så åstadkommer man samma sak, då håller glassen fyra gånger längre, säger Jan Boris Möller, 57, känd kock med en vetenskaplig approach till matlagning.

Så fixar du snabb och snygg is. Varmt vatten fryser snabbare än kallt. Jo, faktiskt. Fenomenet kallas Mpemba-effekten och är väldokumenterat även om ingen riktigt lyckats förklara hur det funkar. Men skillnaden är märkbar. Har man dessutom kokat vattnet först så blir isen kristallklar, eftersom kokt vatten inte innehåller några förfulande luftbubblor.

Så diskar du grillgallret effektivast. När gallret svalnat någorlunda efter grillkvällen lägger man in det i en blöt tidning och låter det ligga över natt. Sen är det bara att ta bort tidningen så följer de fastbrända matresterna med.

– Jag kan tänka mig att det funkar, åtminstone så länge man bara har brända proteinrester på gallret. Problemet är ju att många grillgaller är rostiga och därför mer eller mindre omöjliga att få helt rena med mindre än att man blästrar dem, säger Jan Boris Möller.

Så fixar du svalka i rummet. Varm luft stiger. Takfläkten vispar bara runt den varma luften och gör därför bara rummet varmare. Då är det smartare att placera en bordsfläkt på golvet och blåsa den svala golvluften uppåt. Vill man göra det riktigt effektivt kan man placera en balja med is precis framför fläkten. Funkar som en gammaldags luftkonditionering.

Så sover du svalt i hettan. Under de där tropiska nätterna - då temperaturen aldrig går under 20 grader - kan det vara en plåga att försöka sova. Ett trick kan vara att placera madrassen direkt på golvet. Återigen: Varm luft stiger. Det svalaste luftlagret i rummet finns längst ner i rummet.

Så slipper du getingarna under festen. Getingar dras till sötsaker. Men larverna matar de med kött. Om de får välja så prioriterar de därför köttet - ett faktum kan man utnyttja under midsommarfesten.

– Kött är väldigt begärligt för getingarna, så om man ställer ut ett par fat med lite skinka och köttfärs innan middagen så kommer de att hänga där istället för runt bordet. Det funkar, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Så blir du av med bananflugorna. Bananflugorna stortrivs bland sommarens alla frukter. Men det finns ett enkelt sätt att bli av med dem. Placera lite fruktbitar i en plastbytta och täck den med plastfilm. Gör ett litet hål i filmen. Flugorna kommer in men hittar inte ut. När byttan är full med flugor är det bara att sätta locket på och försegla deras öde.

Så slipper du glasskladd i bilen. Skär ett centimeterlångt snitt i botten av en muffinsform. När det är dags glasspaus i baksätet är det bara att trä pappret över pinnen. Allt slabb och klet kommer att hamna i formen i stället för på bilsätet.

Så slipper du bli bestulen på stranden. Skär ett hål i en gammal solkräms- eller schampoflaska. Hålet måste vara så stort att du kan få in mobiltelefonen eller vad det nu är du vill dölja. Välj en flaskmodell med ett stort lock som följer flaskans form och som därför kan dölja ett stor hål i toppen. När locket är påskruvat ser det ut precis som en vanlig flaska.

Så fixar du iskallt vatten i flaskan. Det tar lång tid innan en helt fryst vattenflaska smält tillräckligt för att man ska kunna börja läska sig. Vill man ha iskallt vatten direkt är det smartare att frysa ett antal halvfulla vattenflaskor. Fyll dem inte mer än att man utan problem kan fylla dem med kallt vatten när det är dags. Vips har man en flaska isvatten - direkt ur frysen.