Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Hägglund anmäler regeringen till KU

Publicerad 2014-11-13

KD-ledaren Göran Hägglund och socialutskottets ordförande Emma Henriksson anmäler i dag regeringen till Konstitutionsutskottet, KU.

"De har lagt fram ett hafsverk till lagförslag som tar bort rättigheten att välja vårdcentral", skriver de i Göteborgs-Posten.

– Regeringen har varit väldigt slarvig, säger Hägglund till Aftonbladet.

I förrgår sågade Riksrevisionen vårdvalet i sin rapport, där myndigheten konstaterar att rika och relativt friska har fått mer vård, medan sjukare med mindre pengar fått mindre.

– Det är bra att vi får lite mer kunskap om hur man kan utforma vårdvalssystem som gör att man får ökad tillgänglighet. Men det har inte kommit alla till del fullt ut, sa Emma Henriksson till Aftonbladet då.

"Medvetet brustit i ansvar"

Men i dag anmäler hon, tillsammans med Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, regeringen till KU, för att S och MP vill avskaffa kravet på vårdval i primärvården.

"Varje förslag med så stora konsekvenser behöver utredas och analyseras ordentligt. Regeringen har medvetet brustit i sitt ansvar att göra detta. De har valt att inte lyssna på den mycket omfattande och allvarliga remisskritiken. De har underlåtit att skicka lagförslaget till Lagrådet", skriver duon.

Henriksson kommer kräva under dagens möte i riksdagens socialutskott att regeringens lagförslag skickas till Lagrådet för behandling.

"Struntar i handikapporganisationer"

Till Aftonbladet säger Göran Hägglund:

– Vi tycker att det här är en lagstiftning som påverkar så många verksamheter, 10 000-tals som jobbar inom vården och 100 000-tals patienter. Regeringen har varit väldigt slarvig och struntat i instanser som Vårförbundet, Läkarförbundet, Demensförbundet och handikapporganisationer som varnar för konsekvenserna. Därför tycker vi att det är rimligt om Konstitutionsutskottet ser över om frågan bör tas upp av Lagrådet.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) svarar:

– Samarbetsregeringen anser att valfrihet och mångfald är viktigt men att landstingen själva är bäst lämpade att organisera vården med utgångspunkt i lokala förutsättningar. Därför vill vi riva upp den lag som tvingar alla kommuner och landsting att använda LOV, lagen om vårdval.

– Självklart svarar regeringen seriösa frågor från Riksdagens Konstitutionsutskott och vi inväntar nu att Konstitutionsutskottet prövar anmälan. Det är också värt att notera att detta inte är ny lagstiftning utan tar oss tillbaka till det systemet som rådde innan LOV var tvingande för landsting och kommuner.