Stjärnkocken möter utpressarna i rätten

Publicerad 2014-06-30

Stjärnkocken Melker Andersson blev vid upprepade tillfällen – under hot – pressade på miljontals kronor.

När rättegången startar i dag möter han återigen de misstänkta gärningsmännen.

– Det här är något som verkligen äter upp mig inifrån, har han tidigare sagt i förhör.

Säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt är fullsatt på måndagsförmiddagen. Melker Andersson är sammanbiten och nickar då och då för att bekräfta vad åklagaren påstår har hänt. På eftermiddagen ska han, enligt planen, förhöras.

Rättegången, där fyra personer står åtalade för att ha pressat stjärnkocken på fem miljoner kronor och försökt att sätta hans restaurang Grill i brand, har startat och pågår fram till torsdag.

Son och far åtalad

Försöken till utpressning skedde i februari i år. Förutom verbala hot och sms direkt riktade mot kocken Melker Andersson, utsattes hans restaurang Grill för ett mordbrandsförsök.

Den misstänkta huvudmannen ställs tillsammans med sin son nu inför rätta. Åklagaren hävdar att de har planerat och till viss del utfört dåden. Ytterligare två män är åtalade för att ha utfört brandattentaten.

Ökänd gängledare

Aftonbladet har tidigare kunnat berätta att den åtalade huvudmannen är en ökänd gängledare. Han är dömd för flera grova brott – rån, misshandel och grovt narkotikabrott däribland.

Bakgrunden till utpressningen mot Melker Andersson är att den misstänkta huvudmannen tidigare drivit en städ- och diskfirma som anlitats av stjärnkocken. I samband med att Melker Andersson fick kännedom om att firman hade kopplingar till kriminalitet sade han upp avtalet.

"Trodde aldrig"

Melker Andersson ville inledningsvis inte göra en polisanmälan. "Det passade inte mig", har han förklarat i förhör.

– Jag trodde aldrig jag skulle bli så rädd av ett hot på det sättet. Det här är något som verkligen äter upp mig inifrån, har han också sagt.

ANNONS