Gaykampanj upprör många

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-24

"Hemskt att tillskriva små barn en sexuell identitet"

Det här är lesbiska Birgitta, 6, och bögen Anders, 7.

Stockholm Prides nya reklamkampanj vill göra oss medvetna om barns utanförskap.

- Motbjudande, säger kristdemokraten Rosita Runegrund.

Det är tänkt att den som ser bilderna ska förstå hur annorlunda vissa människor känner sig - redan som små.

- Vi vill få igång en diskussion om barns identitet när det gäller allt ifrån könsroller och leksaker till hur man behandlas på fotbollsplanen. Många homosexuella tvingas in i en garderob och låser dörren. Det vore bättre om man aldrig behövde hamna där, säger Anders Selin, ordförande i föreningen Stockholm Pride.

Provocerande

Annonserna har arbetats fram i samarbete med en reklambyrå. De har publicerats i flera tidningar knutna till gayrörelsen. På bilderna syns tre barn till texter som: "Alla prinsessor väljer inte en prins" och "Vem gjorde hennes val?" Många kristdemokrater har provocerats av kampanjen:

- Jag tycker att det är hemskt att tillskriva små barn en sexuell identitet. Allt är sexualiserat i dag, men barn måste få vara barn, säger Rosita Runegrund, riksdagsledamot för kd.

Hon är engagerad i Ecpat som arbetar mot barnpornografi och anser att annonskampanjen kan upplevas som ett stöd för pedofili.

- Pedofiler brukar ju ursäkta sig med att barn är sexuella varelser. Det måste finnas andra sätt för Stockholm Pride att nå ut med sitt budskap.

Inte om sexualitet

På Stockholm Pride försvarar man kampanjen och säger att bilderna inte handlar om sexualitet.

- Det handlar nog mer om betraktaren själv i så fall. Vi skulle aldrig ta en bild på ett barn som i dag är sex år och säga att det här barnet är lesbiskt, då har man gjort ett misstag, säger Anders Selin.

Barnen på bilderna är i dag vuxna och engagerade i gay-rörelsen. En av dem är Anders Selin själv, 36:

- För mig var det solklart att vara med. I hela mitt liv har jag vetat att jag inte dras till flickor och jag minns hur konstigt det kändes när man skulle pussa tjejer på skoldanserna, säger han.

Annika Sohlander

ANNONS