Apkoppor ökar markant i Stockholm: ”Oroväckande”
Vädjar om vaccin
Uppdaterad 2022-07-14 | Publicerad 2022-07-08
Sex fall i månaden har blivit sex fall i veckan.
Nu larmar Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm om att antalet smittade med apkoppor har ökat markant.
– Det är en oerhört stegrande utveckling kring bekräftade fall i Sverige, säger Erick Naeselius, vårdenhetschef på Venhälsan.
Den 19 maj fick Sverige sitt första fall av apkoppor. Sedan dess har antalet smittade ökat – markant.
– Vi har haft totalt 25 bekräftade fall. På tre veckor hade vi sex stycken och därefter hade vi sex fall på en och samma vecka, säger Erick Naeselius, vårdenhetschef på Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm.
Venhälsan är den största vårdgivaren för de som drabbats av apkoppor. De jobbar mot sexuellt överförbara sjukdomar och tar emot personer som identifierar sig som män som har sex med män och transpersoner.
Erick Naeselius beskriver ökningen av apkoppefall i regionen som oroväckande, men är samtidigt inte särskilt förvånad.
– Vi ser ju generellt en ökning av sexuellt överförbara sjukdomar under sommarmånaderna och det här är ju inget undantag, säger han och syftar på att svenskarnas sexuella kontakter i regel ökar under de varma månaderna.
”Måste trycka på knappen”
För att få bukt med den snabba spridningen av apkoppor vädjar nu mottagningen om ett vaccin.
– Vi har legat på både Folkhälsomyndigheten och smittskyddet i Stockholm kring vaccinationsfrågan. Vi har ju sett från andra länder att det påbörjats vaccinering som ska vara effektivt mot även apkoppor, säger Erick Naeselius.
Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson i Region Stockholm för Vänsterpartiet, är också pådrivande i frågan å Venhälsans vägnar.
– Vi tycker att Sverige och Stockholm måste trycka på knappen och accelerera så att vi får hem ett vaccin och börjar rulla ut det. Det är det som den här mottagningen efterlyser, säger Lindberg till Aftonbladet.
Den 14 juni gick regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) ut med att de skulle möjliggöra vaccination mot apkoppor i Sverige. De meddelade att EU gemensamt skulle köpa in 110 000 doser vaccin mot apkoppsvirus, men ännu har ingenting hänt innanför Sveriges gränser.
Danmark drog igång sin vaccinering mot apkoppor redan i slutet på maj. Tyskland lika så.
FHM: Ännu inget godkänt vaccin
När Aftonbladet pratar med Folkhälsomyndigheten är de medveta om den ökade spridningen.
– Ett ökat antal fall innebär att vi behöver räkna med att sjukdomen finns fortsatt under en tid och målsättningen är självklart att den innesluts, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.
Men när ett vaccin finns tillgängligt i Sverige är hon osäker på.
– Vi har ännu inget godkänt vaccin och som alltid när det gäller vaccinationer måste man göra en noga ”risk/nytta-balans”, säger Karin Tegmark Wisell.
Hon beskriver det som ”bekymmersamt” att drabbas av sjukdomen, men med tanke på de milda symptomen och att den går över av sig själv, så behöver man göra en noggrann riskbedömning.
– Europeiska läkemedelsmyndigheten har börjat titta på det här och vi hoppas att de kommer med ett utlåtande så snart som möjligt så att vi vet om det är en vinst att använda vaccinet, säger generaldirektören.
Region Stockholm: Smittspåra
Tills ett vaccin finns tillgängligt vill Region Stockholm belysa vikten av smittspårning för att kontrollera de ökade fallen av virussjukdomen.
”Vi har i samarbete med vårdgivarna arbetat aktivt med att ta fram rutiner och utbildning för smittspårning för att nå personer som kan vara exponerade. Folkhälsomyndigheten har tagit fram informationsmaterial och Smittskydd Stockholm förbereder också information som kan delas ut på t ex Pridefestivalen”, skriver Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund vid Smittskydd Stockholm, till Aftonbladet.