Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Sonar vid Estonia stördes ut av okänd källa

Publicerad 2021-07-16

Undervattensoperationen vid Estonias vrak har nu avslutats.

Utrustningen stördes vid ett tillfälle under veckan ut av en okänd källa.

Efter en vecka till sjöss återvänder de svenska och estniska undersökningsfartygen till sina hemmahamnar.

Under den gångna veckan har de undersökt Estonia och botten runt vraket framför allt med ekolods- eller sonarmetoder. Det innebär att akustiska instrument sänder ut ljudvågor som reflekteras tillbaka och med hjälp av detta kan en bild ritas upp.

I tisdags eftermiddag pågick sådana undersökningar när bilden på datorskärmen plötsligt blev helt oläsbar på grund av kraftiga störningar.

– Eftersom det inte fanns någonting på ytan, så var diskussionen att det eventuellt kunde vara något undervattensobjekt. Det är inte bekräftat, men någonting störde vår utrustning så mycket att vi inte kunde jobba vidare den dagen, säger Rolf Sörman.

Okänd orsak

Sörman är en av överlevarna från katastrofen 1994 och anhörigrepresentant. Han var ombord på den estniska isbrytaren EVA -316 i tisdags. Enligt honom var slutsatsen bland personalen ombord att det inte var fartygets egen utrustning som störde ut, inte heller det svenska forskningsfartyget R/V Electra af Askö. Att någon skulle störa från land bedömdes heller inte som troligt.

– Riktigt 100 procent kan vi inte säga vad det var. Men vi kan konstatera att våra signaler har blivit störda, och det kan mycket väl ha varit en ubåt, säger Sörman.

TT:s fotograf, som fanns med ombord, bekräftar Sörmans bild.

Jonas Bäckstrand är utredningsordförande och ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission.

“Det är korrekt att vi har upplevt störningar. Vi har gått igenom vilka frekvenser vi själva använder och stängt av utrustning efter hand, vilket har lett till slutsatsen att det inte är våra egna system som stör ut varandra”, skriver Jonas Bäckstrand i ett mejl till TT.

Vill inte gissa

Han konstaterar att störningarna inte har medfört att arbetet har behövt avbrytas och att man inte vet vad som har orsakat dem.

Han vill inte kommentera uppgifterna om att störningarna kan ha kommit från en ubåt.

“Jag vet inte vad som är ursprunget till störningarna och vill inte gissa eller spekulera”, skriver Bäckstrand.

Undersökningarna vid vraket har under resten av veckan fortsatt.

Thomas Strömsnäs, befälhavare på Electra af Askö bekräftar störningarna, men vill inte heller spekulera i vad det kan ha varit.

– Det såg ut som att det var en annan sonar som sände på olika frekvenser, säger han.

Hans fartyg hade dock mindre problem med störningarna än det estniska.

– Den data som vi samlade in är precis lika användbar som utan störningarna, den är bara lite mindre snygg, säger Strömsnäs.

Har inte påverkat

Jonas Bäckstrand bedömer att störningarna inte påverkat resultatet av undersökningarna.

– Det gick hantera och ta sig runt problematiken. Vi fick den data vi behövde i alla fall, säger han när TT når honom på fredagskvällen, strax hemkommen från operationen.

TT: Kommer störningarna redovisas i en rapport framöver?

– Det vet jag inte i dagsläget. I utredningssynpunkt ser jag ingen anledning till det. Vi har bara konstaterat att vi hade störningar.