Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Politikern: ”Polisen vägrar ge oss info om kriminella HVB-hem”

Publicerad 2024-09-26 14.01

De kriminella gängen har nästlat sig in på HVB-hemmen. Det menar polisen.

Men när Stockholms stad vill veta vilka HVB-hem som göder kriminella nätverk får de nej.

– Så länge vi inte får veta vilka det handlar om finns risken att vi fortsätter placera barn hos gängkriminella, säger Alexander Ojanne (S), borgarråd i Stockholms stad.

Stockholms stad har begärt att få ut polisens lista över vilka HVB-hem som polisen ser har kopplingar till kriminella nätverk. Men fått nej.

– De hänvisar till att det kan skada bolagen. Det tycker jag är väldigt uppseendeväckande. Vad är viktigast - de privata bolagens vinst eller de placerade barnen? Det verkar som företagens vinst är viktigast. Och det gör ont, säger Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

Alexander Ojanne (S).

Barn som riskerar att dras in i kriminalitet eller redan har en kriminell livsstil kan omhändertas och placeras på ett HVB-hem av kommunerna. Många av HVB-hemmen drivs av privata bolag.

”Våldsbrott och narkotika”

Nyligen slog polisen larm om att flera HVB-hem drivs av den organiserade brottsligheten. Andra bolag har nätverkskriminella anställda för att ta hand om barnen som placerats där. I rapporten listar polisen 18 HVB-hem.

”Det finns kopplingar mellan både ägare och anställda till kriminella aktörer som ägnar sig åt både narkotika-, vapen och våldsbrott samt ekonomisk brottslighet”, skriver polisen i sin rapport.

Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

Under förra året placerade Stockholms stad 263 barn på HVB-hem till en kostnad 152,8 miljoner kronor.

Under första halvåret i år är det kostnaden uppe på 112,6 miljoner kronor.

Pengar som Alexander Ojanne inte vill ska gå till kriminella.

– I takt med att SIS-hemmen blivit överfulla så kan HVB-hemmen ta ut ännu mer pengar för placeringarna. Det kan handla om 20 000 kronor per dygn, säger Alexander Ojanne (S).

200 miljoner kronor

SVT har granskat HVB-hemmen på polisens lista. De har hittat flera anställda med en tvivelaktig bakgrund.

Någon har varit misstänkt för brott tillsammans med Bandidosmedlemmar. Och på några HVB-hem har det hittats både skyddsvästar, narkotika och ammunition, enligt SVT.

Och SVT:s granskning visar att kommunerna har betalat över 200 miljoner kronor till de gängkopplade HVB-hemmen.

Men om SVT har listat ut vilka det handlar om kan inte ni i kommunen undersöka det själva?

– Polisrapporten är hårt maskad. Det finns 700 privata HVB-hem i landet. Det är i princip omöjligt för oss att lista ut vilka 18 hem de syftar på, säger Alexander Ojanne (S).

Stockholms stad har nu överklagat beslutet om att de inte får listan över hemmen.

– Här måste justitieminister Gunnar Strömmer (M) peka med hela handen och se till att polisen delar med sig av informationen till kommunerna, det är ju ändå vi som placerar barnen, säger Alexander Ojanne.