Uppgifter: Iran ville döda Trump

TT

Publicerad 2024-07-16 20.47

Republikanernas presidentkandidat, expresidenten Donald Trump, på sitt partis konvent i Milwaukee,

Myndigheter i USA har fått in tips om en iransk plan på att döda presidentkandidaten Donald Trump, enligt källor till CNN och nyhetsbyrån AP.

Enligt CNN höjde den amerikanska säkerhetstjänsten Secret service säkerhetsnivån kring Trump efter att myndigheter tagit emot tipset om Irans mordplaner från en källa.

Det finns ingenting som tyder på att planerna har någonting att göra med lördagens mordförsök på expresidenten.

Men uppgifterna väcker ändå nya frågor om hur säkerheten hanterades under det kampanjmöte i Butler i Pennsylvania i helgen då en 20-årig man öppnade eld mot Trump, skriver nyhetskanalen.

Hård mot Iran

Huruvida den iranska mordkomplotten delades med Trumps kampanjstab har inte fastställts. Kampanjstaben vill inte kommentera CNN:s uppgifter.

I ett uttalande på söndagen meddelade Secret service att säkerhetstjänsten nyligen ”lagt till skyddsresurser och funktioner” kring Trump.

Donald Trump drev under sin tid i Vita huset en hård linje mot den islamiska republiken Iran, bland annat genom att häva kärnenergiavtalet och återinföra sanktioner mot diktaturen. Det var också på Trumps order som USA genomförde den attack i Bagdad som dödade den högt uppsatte generalen Qassem Soleimani, något Iran svurit att hämnas för.

Högsta prioritet

Enligt Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, är hoten från Iran mot Trump relaterade till Soleimanis död, något som myndigheter bevakat ända sedan Trump var president.

– Vi ser detta som en nationell säkerhetsfråga av högsta prioritet, säger hon till AP.

Iran har vid flera tillfällen försökt döda meningsmotståndare och personer utomlands som de anser vara fiender till staten.