Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Arvid, Vidar

Ukraina bekräftar att F-16-plan störtade

TT

Publicerad 2024-08-29 17.12

Det ukrainska flygvapnets F-16-stridsflygplan flyger på en hemlig plats i Ukraina, söndagen den 4 augusti 2024.

Ukraina bekräftar att ett av de amerikanska F-16-plan som landet fått tillgång till har störtat.

Piloten omkom i kraschen, meddelar landets militär.

Planet störtade i en insats mot en rysk flygräd, meddelade militären på torsdagen:

”Kommunikationen med ett av planen bröts när planet flög mot ett nytt mål. Senare stod det klart att flygplanet kraschat, och att piloten omkom”.

De första uppgifterna om kraschen kom från den amerikanska tidningen Wall Street Journal. Kraschen inträffade några veckor efter det att landet fått den första leveransen av sex plan.

Enligt amerikanska källor och ukrainska uppgifter sköts inte stridsplanet ned av ryska styrkor, även om händelsen inträffade under ett massivt ryskt drönaranfall.

Den ukrainska militären kommenterade kraschen kort tid efter det att medieuppgifterna i USA publicerats. Tidigare i veckan sade borgmästaren i staden Lutsk att den ukrainska stridspiloten Oleksij Mes stupat.

Förste piloten

Mes var en av de första ukrainska piloter att tränas att flyga F-16-planen och har ofta medverkat i medier. Han har även besökt USA för att påverka Washington att skicka stridsflygplanen till Ukraina, skriver tidningen.

Nyheten om att ett av Ukrainas F-16-plan har förstörts är ett hårt slag för Kiev, som i månader vädjade om att få tillgång till planen innan USA:s president Joe Biden förra året slutligen gav europeiska länder klartecken att överlåta planen till Ukraina.

Kiev hoppas att de avancerade amerikanska flygplanen ska ge landets styrkor en fördel på slagfältet, särskilt när det gäller att skjuta ner inkommande ryska robotar och drönare.

Använts i strid

Tidigare i veckan användes stridsplanen för första gången för att skjuta ner ryska robotar, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

På en pressträff den fjärde augusti meddelande Zelenskyj att den första leveransen av totalt 80 utlovade F-16 plan hade anlänt till Ukraina. Det ukrainska flygvapnet uppgav inga siffror, men en högt uppsatt amerikansk tjänsteman sade att totalt sex flygplan hade anlänt och att Ukraina har sex piloter som är utbildade för att flyga dem.