Sjöstedt: Ingen gräns för stödet till Ukraina

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-05-29

I hans egen partigrupp säger flera nej till fler vapenleveranser till Ukraina.

Men för V:s toppkandidat Jonas Sjöstedt finns ingen övre gräns för EU:s stöd.

– Vi måste hålla fast. Vi får inte tillåta att Ryssland krossar Ukrainas självständighet.

Den tidigare partiledaren för Vänsterpartiet har redan suttit i EU-parlamentet i elva år, 1995–2006. Men han vill tillbaka.

1994 kampanjade han emot ett svenskt EU-medlemskap på grund av EU:s ”brist på demokrati.” Dörren till swexit står fortfarande på glänt, men den viktigaste frågan för honom i årets val är klimatet.

Det här med att först ”bulka” för att sedan minska utsläppen, som Ebba Busch pratade om i SVT:s partiledardebatt, ger han inte mycket för.

– Det är sällan bantning fungerar på det sättet. Utan man måste ta klimatansvaret nu. Och det kan vi göra via EU, säger Sjöstedt.

Ersätt köttet

En fråga för nya parlamentariker att ta ställning till blir om EU ska sätta ett nytt mål för koldioxidutsläppen till 2040. EU-kommissionen har föreslagit en minskning med 90 procent, men V vill gå längre.

– Då vill vi komma ner på noll, eller under noll, vilket går med kolsänkor. Det jag allra helst skulle vilja se är en avvecklingsplan för användandet av fossila bränslen, säger Sjöstedt.

Med kolsänkor ger han skogen som exempel. Sverige, inte EU, ska skydda mer skog från avverkning.

V vill också göra om EU:s jordbrukspolitik, ge mindre stöd till stora ”djurfabriker” och mer till vegetabilier som kan ersätta kött.

En annan fråga som Jonas Sjöstedt brinner för är de ”gröna jobben”. Han oroas över att länder som Kina, Indien och USA snor åt sig nya solcells- och bilbatterifabriker från EU och därför vill han ge EU-länderna möjlighet att ge massiva statsstöd till klimatinvesteringar.

– Det största hotet är att EU får en majoritet av höger och extremhöger som vill riva upp fattade beslut om att avveckla fossila bränslen.

Finns ingen gräns

En annan viktig fråga är stödet till Ukraina. Inom Vänstergruppen i EU-parlamentet finns flera parlamentariker som har röstat nej till fler vapenleveranser.

Jonas Sjöstedt tycker själv inte att det finns någon övre gräns för hur mycket EU kan stötta det ukrainska folket.

– Nej, jag ser tvärtom att ju större och mer beslutsamt stödet är i dag, desto större möjlighet att Ryssland inser att de inte kommer att vinna det här kriget och drar sig tillbaka. Vägen till fred går via ökat stöd till Ukraina.

Han vägrar släppa in det nya tyska vänsterpartiet BSW i samma grupp som V om de kommer in parlamentet. Partiet kräver ett omedelbart slut på kriget och säger nej till mer vapenstöd.

– Vi måste hålla fast. Vi får inte tillåta att Ryssland krossar Ukrainas självständighet och demokrati, säger Sjöstedt.

Följ ämnen i artikeln