Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Regeringen: Fler ska avtjäna straff utomlands

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2024-05-29

Det är trångt på svenska häkten och fängelser. Arkivbild.

Det blir allt trängre i svenska fängelser.

I jakten på en lösning dammar regeringen nu av ett tio år gammalt lagförslag som ska få fler att avtjäna straff i sina hemländer.

– O m det går att avtjäna ett straff i utlandet så ska det alternativet gälla, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TT.

Redan under alliansregeringen 2013 låg förslaget på bordet. Nu ska det ut på ny remissrunda och föreslås börja gälla redan 1 juli 2025. Det rör ett lagförslag om verkställighet av fängelsestraff för utländska medborgare som kommer från länder utanför Norden och EU.

”Respekterar mänskliga rättigheter”

Enligt Strömmer är ungefär 20 procent av alla intagna i svenska fängelser utländska medborgare. Få överförs till sina hemländer. Mellan 2019 och 2023 uppgick antalet överförda fängelsestraff till länder utanför Norden och EU till mellan ett och fem per år.

En ny lag skulle kunna ”lätta på trycket i kriminalvården” – förklarar ministern som dock inte kan ge en siffra på hur många personer som faktiskt skulle beröras.

– Här talar vi om många utländska medborgare som med utgångspunkt inte ska leva i Sverige efter att man avtjänat sitt straff. Det kan vara ett fängelsestraff förenat med utvisning, då blir det naturligare att man avtjänar de straffen i sina hemländer.

Justitieministern understryker att det dock inte handlar om ”vilka länder som helst”.

– Det handlar fortfarande om länder som respekterar mänskliga rättigheter och som bedriver en kriminalvård som är acceptabel utifrån våra utgångspunkter.

Nya avtal krävs

Lagförslaget förutsätter nya avtal med de länder som skulle kunna bli aktuella – samt en försäkran om att en dömd person faktiskt sitter av hela sitt straff.

– För oss är det viktigt att säkerställa att man inte avtjänar sitt straff i ett land där man kan muta sig ut i förtid, säger Strömmer.

Kravet på samtycke föreslås tas bort för personer som ska utvisas. För den som saknar utvisningsbeslut kommer det i vissa fall finnas möjlighet att säga nej till utländskt fängelse.