Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Stiftelse går till rätten mot "agentlag"

TT-AP

Publicerad 2024-05-30

Många människor samlas för att demonstrera mot lagen. Bild från i tisdags.

Stiftelsen för Georgiens civilsamhälle uppger att den förbereder för att inleda ett mål för att motsätta sig landets så kallade ”agentlag”.

”Vi tillkännager att vi inte kommer att leva enligt den ryska lagen”, meddelar stiftelsen i ett uttalande och tillägger att den förbereder ett mål i landets konstitutionsdomstol.

Georgiens nya lagstiftning klubbades i tisdags och innebär att organisationer som får mer än en femtedel av sin finansiering från utlandet ska registrera sig hos myndigheterna som organisationer som verkar i främmande makts ärende.

Tiotusentals georgier har under flera veckor demonstrerat mot lagen. Kritiker kallar den för den ”ryska lagen”, eftersom den mer eller mindre är en kopia av en rysk lag.

Georgien har nyligen blivit kandidat till ett EU-medlemskap, men den nya lagen kan anses vara oförenlig med flera grundläggande kriterier för att landet ska kunna bli fullvärdig medlem.

Ordföranden för parlamentets juridiska utskott avfärdar stiftelsens initiativ och säger att man är redo att försvara lagen.