Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Svensk och dansk polis ska samarbeta mera

Publicerad 2019-10-29

Danmarks statsminister Mette Frederiksen hälsas välkommen av Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) till Stockholm.

Svensk och dansk polis ska samarbeta mer strukturerat kring underrättelser och information.

En analysfunktion ska fortlöpande beskriva läget och kunna föreslå åtgärder mot grov brottslighet som rör sig över gränsen.

Sveriges och Danmarks statsministrar, Stefan Löfven (S) och Mette Frederiksen (S), signalerar starten.

– Vi har en integrerad Öresundsregion, det är bra, men det är inte så bra när det gäller kriminalitet. Vi har behov av bli starkare både på underrättelser och information och att dela information om den kriminalitet som vi dessvärre har i både Sverige och Danmark, säger Mette Frederiksen.

Hon säger att "vi bygger vidare på ett gott polissamarbete som vi ska göra ännu starkare."

Enhet för analys

De båda statsministrarna möttes separat i samband med Nordiska rådets session i Stockholm. Den gränsöverskridande grova brottsligheten är en högaktuell fråga, inte minst sedan Danmark nyligen meddelade att man tänker ha gränskontroller några gånger i veckan mot den svenska gränsen.

Bakgrunden är bland annat en uppmärksammad sprängning och ett dubbelmord i Köpenhamnstrakten i år, med svenska kopplingar.

Ett så kallat "Joint analysis team", översatt ungefär gemensam analysenhet, ska användas som ett verktyg mot den organiserade brottsligheten. Det ska möjliggöra ökat utbyte av underrättelser och information.

Redan påbörjats

– Myndigheterna ska sedan kunna säga att så här uppfattar vi situationen och sedan föreslå till regeringar eller andra vad som kan göras bättre eller ännu effektivare, säger Stefan Löfven.

Enligt uppgift till TT har arbetet redan påbörjats, i form av att dansk och svensk polis ska dra upp en problem- och lägesbild.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att han ser analyssamarbetet som nu ska bli av som ett första steg i en samverkan som sedan kan fördjupas ytterligare.

Sverige har sedan flera år tillbaka gränskontroller mot Danmark och Danmark har det mot Tyskland, en effekt av flyktingkrisen 2015.