Zoo.se samarbetade med ökänd handlare
Uppgifter: Köpte smuggeldjur och viltfångade reptiler
Publicerad 2021-03-12
Zoo.se har under flera års tid samarbetat med en ökänd djurhandlare – trots att de varnats.
Affärsförbindelsen upphörde när en lastbil med 200 smuggeldjur stoppades på Öresundsbron och alla djur avlivades.
Flera djur skulle till Zoo.se.
– Jag ångrar djupt att vi överhuvudtaget gjorde några affärer där han mer eller mindre öppet har varit inblandad, säger vd Suzanne Hulthén.
200 sekunders granskning av djurhållningen på framgångsrika Zoo.se väckte starka reaktioner.
Under de senaste åren har bolaget, som senast omsatte 150 miljoner kronor, haft ett nära affärssamarbete med en manlig ökänd djurhandlare.
Två personer som tidigare arbetat för mannen berättar om hur papper förfalskades för djur som transporterades från Afrika och Europa till Sverige.
– Vissa djur var i bra skick, andra var helt utmärglade. Han köpte in kaniner och marsvin som hade någon form av parasit som gjorde att de dog som flugor.
Skulle de till Zoo.se?
– Ja.
Djuren köptes ofta från stora grossister i Nederländerna. En av källorna var själv med och transporterade djur vidare till Zoo.se:s butik i Bromma under 2018.
– De kan vara nere i tre-fyra dagar och åka omkring och köpa djur, då köper man veterinärintyg som man förfalskar. Då är det bara fritt fram att åka in i Sverige med djuren. Många av reptilerna som såldes till dem var viltfångade.
”Många var döda när de kom fram”
I november 2018 varnades Zoo.se för att de köpte smuggeldjur från mannen, visar mejl som 200 sekunder tagit del av. Trots det ska samarbetet ha fortsatt.
En tidigare anställd på Zoo.se:s veterinärklinik vittnar om att många djur dött på vägen till butiken i Bromma.
– Många djur var döda när de kom fram. De hade åkt långa transportsträckor från Nederländerna. Vissa av djuren var sjuka. Många hade ringorm.
Zoo: Vi köper inte viltfångade
Suzanne Hulthén, vd på Zoo.se, bekräftar affärerna i en telefonintervju på torsdagskvällen.
Såg ni några risker?
– Mig veterligen så har det gått rätt tillväga.
Två som arbetat för mannen säger att ni har köpt smuggeldjur och djur med förfalskad dokumentation.
– Det vet inte jag i sådana fall om det är förfalskad dokumentation. Alla papper har varit ok.
En av dem säger att många av reptilerna som såldes till er var viltfångade. Stämmer det?
– Nej, vi köper inte viltfångade.
Detaljerade frågor om förbindelserna kunde hon inte svara på utan att titta i loggböckerna.
I ett mejl på fredagen skriver vd:n sedan att de slutade köpa djur från mannens bolag under 2018 på grund av bristande dokumentation och ”rykten om tveksam djurhållning” – trots att hon i den tidigare intervjun sagt att alla papper var ok.
Mannen agerade sedan förmedlare mellan Zoo.se och ett bolag som tog över. Enligt 200 sekunders uppgifter var mannen högst involverad även i det bolaget.
Zoo.se köpte sedan djur från det nya bolaget fram tills i början av 2020. Då stoppades en bil på Öresundsbron. I bilen fanns 200 djur men inga tillstånd. Flera av djuren skulle till Zoo.se, bekräftar vd:n.
”Djuren avlivades av veterinär på beslut av tullen. När vi fick veta detta bröt vi alla kontakter med dem. Det var en hemsk upplevelse, det värsta jag varit med om under alla mina år i branschen”, skriver Hulthén.
Ärendet utreds nu av åklagare som misstänkt djursmuggling.
Djurhandlaren: Lämnat det bakom mig
Djurhandlaren som Zoo.se gjorde affärer med har tidigare under 2010-talet förbjudits att bedriva yrkesmässig försäljning på grund av allvarliga brister i djurhållningen men fick senare förnyat tillstånd. De senaste åren har han anmälts vid ett flertal gånger och även granskats i lokalmedia.
I dag bekräftar mannen att han gjorde affärer med Zoo.se men nekar till att ha sålt smuggeldjur eller djur med falska papper till bolaget. Han vill inte ställa upp på en intervju.
– Jag har lämnat det där bakom mig, jag säljer inte djur längre.
Åklagaren som leder förundersökningen om den misstänkta djursmugglingen på Öresundsbron uppger för Aftonbladet att utredningen fortfarande är i sin linda. Det finns inga misstankar mot Zoo.se.
200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.
Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Christoffer Nilsson synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.
SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER
- Har du råkat ut för något som vi kan berätta på 200 sekunder? Tipsa redaktionen: tipsa200sek@aftonbladet.se.
- Du kan också använda Aftonbladets krypterade tjänst Tipsa.
- Har du ett extra känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
- Du har alltid rätt till källskydd.