Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Vattenkraft ska miljöprövas igen

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-12-14

Vattenkraftverket Laforsen utanför Kårböle. Vattnet är en del av Ljusnan. Arkivbild.

Elkrisen fick regeringen att stoppa miljöprövning av vattenkraft.

I nya Tidöavtalet skjuts stoppet upp i två månader men därefter ska prövningarna återupptas.

I Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna slogs fast att alla miljöprövningar av vattenkraft skulle skjutas upp i tolv månader, fram till den 1 februari 2024.

Anledningen var den elkris som hängde över Sverige med risk för bortkoppling.

Nu har partierna i förhandlingar enats om att skjuta upp miljöprövningarna i ytterligare två månader, till den 1 april 2024, men sedan ska de återupptas. Detta har skrivits in i den uppdaterade versionen av Tidöavtalet.

Regeringen har låtit myndigheter som Svenska kraftnät analysera vad ett stopp i vattenkraftsproduktionen skulle innebära för elsystemet.

Den analysen är klar men Regeringskansliet behöver mer tid för att se till att ”den nödvändiga miljöanpassningen” av vattenkraften påverkar elsystemet så lite som möjligt i förhållande till miljönyttan, enligt ett underlag som TT tagit del av. I vår ska ett nytt regelverk finnas på plats för hur prövningarna ska gå till.

Många vattenkraftverk och dammar i Sverige är gamla, en stor del byggdes på 1950- och 1960-talet då inte samma miljöhänsyn togs som i dag. Endast ett mycket litet antal har tillståndsprövats eller omprövats under de senaste 40 åren.

Följ ämnen i artikeln