Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Misstanken: Rysk desertör hittad skjuten

TT-AP-EFE

Publicerad 2024-02-20

Den ryske avhopparen flydde över frontlinjen med en militärhelikoper av typen Mi-8. Arkivbild.

En rysk avhoppare flyr över frontlinjen in i Ukraina med en militärhelikoper. Från ryskt håll kallas han för en ”förrädare och brottsling”.

Nu misstänkts han ha hittats i Spanien, skjuten med flera skott.

Kroppen hittades för en vecka sedan i ett bostadsområde i staden Villajoyosa, som ligger nära hamnstaden Alicante, enligt spansk polis. Mannen hade skjutits sex gånger, och enligt vittnesmål körde de påstådda gärningsmännen över honom innan de lämnade platsen.

På kroppen hittades handlingar som identifierade honom som en 33 år gammal ukrainare. Men polisen tror att mannen egentligen är en rysk desertör.

Den ryske mannen flög med ukrainsk hjälp in i Ukraina i fjol med en militärhelikopter av typen Mi-8, och flydde över krigets frontlinje.

Han hade kontaktats av Ukrainas militära underrättelsetjänst som erbjöd honom pengar och skydd för att hoppa av, uppgav han i ett klipp som publicerats av underrättelsetjänsten.

Han har kallats en ”förrädare och brottsling”, av Sergej Narysjkin, chef för den ryska underrättelsetjänsten SVR, som också sagt att han blev ett ”moraliskt lik” så snart som han började planera ”sitt smutsiga och fruktansvärda brott”, enligt ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Andrij Jusov, talesperson för den ukrainska militära underrättelsetjänsten, har bekräftat för lokala medier att den tidigare ryske piloten har dött i Spanien, utan att gå in på några detaljer.

Det är oklart hur eller varför den ryske desertören rest till Spanien.