Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tidigare syrisk general åtalas i Sverige

TT

Publicerad 2024-01-10

En man har åtalats vid Stockholms tingsrätt för grov medhjälp till folkrättsbrott. Arkivbild.

En man som tidigare tjänstgjort som brigadgeneral inom den syriska armén har åtalats för grov medhjälp till folkrättsbrott vid Stockholms tingsrätt.

Mannen, som nu är bosatt i Sverige, ska enligt åtalet ha bidragit till ”den urskillningslösa krigföringen” vid städerna Homs och Hama under 2012, vilket Nya Wermlands-Tidningen var först att rapportera om. Åtalet beskriver hur okända gärningsmän inom den syriska armén genomfört omfattande anfall där man inte gjort skillnad mellan civila och militära mål.

”Genom dessa anfall har civila och civil egendom förorsakats skada i en omfattning som saknade proportion i förhållande till de konkreta och omedelbart övergripande militära fördelar som kunde förväntas uppnås”, står det i åtalet.

Den åtalade mannen ska, enligt åklagaren, tidvis ha ingått i divisionsledningens stab och bidragit till att divisionens militära ledning kunnat fatta strategiska beslut och genomföra planerade militära operationer.

Totalt är sju personer är målsägande i fallet, bland annat en brittisk fotojournalist som skadades svårt i en attack där två andra journalister dödades.

Ett stort antal personer är också kallade att vittna under rättegången för att berätta om sina upplevelser av händelserna.