Experter: Inte bara negativt om USA lämnar Parisavtalet
Publicerad 2017-06-01
Beskedet att USA lämnar Parisavtalet var väntat.
Men det behöver inte enbart vara av ondo, resonerar flera experter.
”USA och Trumpregeringen kan göra mer skada inuti avtalet än utanför det”, skriver miljöpolicyexperten Luke Kemp.
Under gårdagen rapporterade flera amerikanska medier att USA ser ut att vara på väg att lämna Parisavtalet, som har som mål att hålla nere uppvärmningen till under två grader.
På torsdagskvällen, svensk tid, meddelade president Donald Trump sitt beslut: USA går ur.
Experter hade redan innan börja sia om effekterna för omvärlden.
Lättare process
Det som är uppenbart är förstås att USA, som står för mycket stora delar av världens utsläpp, hade gett avtalet mer tyngd om de hade stannat kvar.
Och att risken är stor att andra stormakter också minskar sitt åtagande om USA ändrar linje.
Men tech-redaktören Robinson Meyer skriver i samhällsmagasinet The Atlantic att omvärlden faktiskt kan få en lättare process framöver att införliva Parisavtalet om USA ställer sig utanför det.
Avtalet i sig är nämligen inte bindande, det baseras på att varje land ger löften om åtgärder för att sänka sina utsläpp. Om USA under en Trumpregering ändå inte hade tänkt leva upp till de löften Obamaregeringen gett, utan hade lagt in sitt veto vid varje samtal, hade ett fortsatt amerikanskt deltagande kunnat försvaga hela avtalet, skriver Meyer.
Om en av de största spelarna hela tiden försöker omförhandla eller backa från sina egna löften kan det störa den större processen, summerar brittiska tidningen Guardian.
Minskar risker - ökar möjligheter
Luke Kemp är universitetslektor i internationella relationer och miljöpolicy vid Australiens nationella universitet. Han är ännu tydligare i sin analys. Om USA lämnar avtalet minskar det riskerna - och ökar möjligheterna för resten av omvärlden i klimatfrågan, anser han.
”USA och Trumpregeringen kan göra mer skada inuti avtalet än utanför det”, summerar Kemp bland annat i akademikertidskriften The Conversation.
Kemp listar dessutom fyra betydande risker med att USA skulle välja att stanna kvar i Parisavtalet, med en regering som till stor del består av klimatskeptiker som Trump själv:
- att USA inte når sina utlovade klimatmål
- att USA (redan nu) minskar klimatfinansieringen
- att USA påverkar andra nationer mot samma negativa trend
- att USA hämmar FN-förhandlingar om klimatet.
”Nu när Trump har beslutat att dra tillbaka flera av [Obamas] mål, ser USA:s utsläpp ut att öka fram till 2025 snarare än att minska”, konstaterar Kemp.
Inte värdigt att få vara med
Joseph Curtin, en av Irlands ledande klimatexperter, skrev redan i mitten av maj att USA med Trump som president inte är värdigt att få vara med i den globala ansträngning som 195 nationer samlat sig i gentemot klimatförändringar. Det räcker inte att hundratals storföretag i USA vädjat till Trump om att stanna kvar i avtalet, ansåg Curtin. De inte gjort några ansträngningar för att påverka affärsmannen som nu är landets president, när han nu raderar ut Obamas klimatpolitik.
Ett par delstater i USA har redan uttalat att de, oavsett Trumps beslut, tänker fortsätta arbeta för att minska utsläppen.
EU och Kina står fortsatt bakom Parisavtalet – oavsett om Trump drar sig ur, uppgav en EU-tjänsteman under onsdagen till nyhetsbyrån AP. Under torsdagen fick det stöd av Kinas premiärminister Li Keqiang i ett offentligt uttalande.
Ekonomi- och politik-kommentatorn Josh Barro skriver i Business Insider att de europeiska länderna faktiskt kan bli ännu mer enade i klimatmålen när USA lämnar avtalet.
USA förlorar mest
Tysklands förbundskansler Angela Merkel var inne på samma linje när hon talade på ett valmöte i München, efter att ha träffat Trump vid både G7 och Nato-mötet i förra veckan.
– Europa måste ta sitt eget öde i sina egna händer, sa hon enligt AFP.
Efter G7-mötet skrev länderna i en slutkommuniké att de misslyckats att överbrygga meningsskiljaktigheter i just klimatfrågan. Merkel kallade diskussionen med Trump en mycket otillfredsställande ”sex mot en-diskussion”.
Flera amerikanska experter konstaterar att den som i det långa loppet förlorar allra mest på att USA lämnar Parisavtalet är – USA.
”Världen förtjänar att få ta tag i klimatförändringarna utan den här småsinte mannens grepp och det bakåtsträvande parti som stärker honom. Vad gäller USA är det på tiden att vi lämnas på efterkälken. Kanske hjälper det oss att förstå att vårt namn och vår historia inte räcker för att vi ska fortsätta vara starka. För att få behålla vår position som världsledande måste vi faktiskt lista ut hur vi ska vara ledande”, skriver Susan Matthews, vetenskapsredaktör på Slate.