Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Anders Borg-skandalen: Detta har hänt

Anklagas för sexuella trakasserier

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2017-08-08

Den förre finansministern Anders Borg besökte en fest i Stockholms skärgård.

Under festen uppges den förre finansministern ha visat könet, betett sig otrevligt mot arrangören och kallat kvinnor för ”slampa” och ”hora”.

En polisutredning inleddes – men lades ned i brist på både vittnen och målsägare.

Fredag 28 juli

Näringslivstoppen och den tidigare finansministern Anders Borg besöker en fest på Husarö i Stockholms skärgård, tillsammans med sin fästmö Dominika Peczynski.

På tillställningen finns ett 60-tal gäster, varav flera barnfamiljer. Bland gästerna fanns flera personer med höga positioner i näringslivet och det offentliga Sverige.

Torsdag 3 augusti

På kvällen publicerar Dagens Opinion uppgifter om att en ex-minister betett sig olämpligt på festen. Han ska ha visat könet på festen och hotat arrangören, skriver tidningen.

Fredag 4 augusti

Enligt flera källor till Aftonbladet har ex-ministern tagit andra män i skrevet, velat jämföra penisstorlekar och kallat kvinnor för ”hora” och ”slampa”. Han ska även ha blivit upprörd över sovplatsen han tilldelats.

Efter att Anders Borg gått ut med en ursäkt på sin Facebook-sida tar Aftonbladet ett utgivarbeslut om att namnge ex-ministern.

På Facebook skriver Anders Borg att han drabbats av en blackout på festen, efter att ha varit under hård press under månaders tid.

”Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende.”

Stöttades av moderater

Bland kommentarerna till inlägget får han stöd av flera ledande moderater.

”Så länge vi är människor gör vi fel. Ibland stora och ibland mindre. Det som gör oss mänskliga är att vi erkänner och ber om ursäkt för våra fel och brister”, skriver Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd i Stockholms län.

Tidigare infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärds kommentar, en hund med ett hjärta i munnen, skulle bli omskrivet.

Dominika Peczynski skriver om sin fästman: ”Jag älskar dig Anders, vet att det inte var ditt rätta jag som visade sig.”

Lördag 5 augusti

På morgonen upprättar stationsbefälet på Norrmalmspolisen en förundersökning mot Anders Borg.

Detta efter att ha tagit del av uppgifterna i media och att flera personer hört av sig till polisen och velat anmäla.

Brottsrubriceringarna är sexuellt ofredande, olaga hot och eventuellt förolämpning.

– Det har kommit till min kännedom att brott kan ha begåtts och då är jag skyldig att ta upp en anmälan, säger Kristoffer Samsing till Aftonbladet.

Anders Borg meddelar att han lämnar sina uppdrag som vice ordförande i Kinneviks styrelse och styrelseledamot i Bima, ”av omsorg om bolagen”.

Besviken på AKB

Borg understryker att hans ursäkt inte innebär att han erkänner brott.

”Jag har inte gjort något brottsligt. Rykten, hörsägen och överdrifter i tredje hand bör inte ligga till grund för spekulationer om brottsanklagelser.” skriver Anders Borg på Facebook.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra går i Pride-tåget. Till Aftonbladet säger hon att hon ser ”mycket allvarligt på det som han anklagas för att ha gjort och det är bra att det utreds.”

Kinberg Batras uttalanden gör Anders Borg mycket besviken:

”Jag kan inte förstå hur en tidigare kollega och nära vän kan välja att göra politiska poänger på basis av rykten. Anna Kinberg Batras omdöme har ofta ifrågasatts, jag kan känna allt större förståelse för det ifrågasättandet” skriver Anders Borg.

”Det gör ont i mig”

Dominika Peczynski skriver på Facebook att hon varit med om ”några dygn i sann Kafka-anda”.

Hon säger att hon inte sett någonting av det som fästmannen anklagas för, utöver att han varit sur och otrevlig mot värden när de visades till stugan där de skulle sova.

”Det gör ont i mig att se denna ärliga, vänliga, varma, lojala och plikttrogna person som jag älskar så oerhört släpas i smutsen, baserat på lösa rykten och skvaller från en fest där alla var fulla” skriver Dominika Peczynski.

Måndag 7 augusti

Stockholmspolisen uppger att det kommit in tre anmälningar mot Anders Borg. Den som upprättats av stationsbefälet på Norrmalm fortsätter, de andra två har lagts ned eftersom de bygger på samma medieuppgifter.

Stockholmspolisen är nu beroende av att folk som var med på festen hör av sig.

– Vi har inga namn på eventuella målsägare eller vittnen, säger Mats Eriksson, kommunikatör på Stockholmspolisen.

Finansjätten Citigroup meddelar att Anders Borg lämnar sitt uppdrag som senior rådgivare i företaget, på egen begäran.

Tisdag 8 augusti

Polisen meddelar att förundersökningen mot Anders Borg läggs ned.

– Det finns inte förutsättningar att leda den. Vi har inte fått in några målsäganden eller vittnen, säger Mats Eriksson, kommunikatör vid Stockholmspolisen.

Om det inkommer tips kan det bli aktuellt att återuppta förundersökningen.

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som företrätt många målsägande i sexualbrottsmål, säger att polisen inte gjort tillräckligt. Exempelvis borde man ha kontaktat Borg och sökt vittnen på festen, tycker Massi Fritz.

– Att sitta och vänta på tips från allmänheten är inte att vidta utredningsåtgärder, säger Elisabeth Massi Fritz.