Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Covidsmittan ökar bland fullvaccinerade svenskar

Uppdaterad 2021-11-08 | Publicerad 2021-11-05

Två av tio covidsmittade svenskar efter sommaren har varit fullvaccinerade.

Folkhälsomyndigheten menar att risken för allvarlig sjukdom för denna grupp är liten, men i Norge ökar sjukhusinläggningen.

– De som är inlagda i sjukvården är fortfarande till sin absoluta majoritet personer som inte är vaccinerade, säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

Nästan 20 procent av alla som smittades av covid-19 mellan 1 juli och 24 oktober i Sverige var fullvaccinerade, visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

FHM menar att utvecklingen är väntad. I takt med att en större del av befolkningen vaccinerar sig är det också naturligt att denna grupp utgör en växande del av de som smittats.

– Eftersom i stort sett alla är vaccinerade så pågår just nu den här smittspridningen även bland de vaccinerade i viss utsträckning, säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

Majoriteten av de som är inlagda på sjukhus är inte vaccinerade, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell spelar dock ner risken för denna grupp att drabbas av allvarlig sjukdom.

– De blir inte speciellt sjuka, vilket är jätteviktigt. De som är inlagda i sjukvården är fortfarande till sin absoluta majoritet personer som inte är vaccinerade, säger han till tidningen.

Norge ser annan utveckling

Men i grannlandet målas en delvis annorlunda bild upp av utvecklingen. Norge ser för första gången en ökning av fullvaccinerade äldre på sjukhus, skriver VG

– Vi ser att det faktiskt är en liten ökning i risk för att bli inlagd med covid som huvuddiagnos bland fullvaccinerade äldre. Det är en reell ökning i förhållande till storleken på gruppen, säger vaccinchefen Geir Bukholm på FHI.

I Norge ökar nu antalet fullvaccinerade äldre på sjukhus.

Samtidigt har bara sex procent av den aktuella gruppen fått en påfyllnadsdos. FHI yttrar nu viss självkritik. 

– Vi tycker att vi gjort rätt bedömningar utifrån den information vi hade. Sedan kan vi i efterhand fundera på om vi skulle prioriterat vaccination med den tredje dosen ännu tidigare, säger Bukholm.

Kan bli tidigare påfyllnadsdos

På gårdagens presskonferens fick Anders Tegnell frågan om varför de inte rekommenderar en påfyllnadsdos för personer över 65 tidigare än sex månader efter andra dosen.

– Vi tittar på om vi ska ändra på sexmånadersintervallen som bland annat EMA har rekommenderat.

– Det är inte klarlagt än, utan vi har tittat på de råd som finns från de reglerade myndigheterna.

De senaste 14 dagarna har 37 personer lagts in på intensivvårdsavdelningar för covid-19. 14 av dessa var 70 år eller äldre. Av samtliga inlagda var knappt 30 procent fullvaccinerade.

Just nu vårdas 35 personer på iva med covid-19.