Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Sjukhusdirektören vid Al-Shifa gripen

TT-AFP

Publicerad 2023-11-23

Al-Shifa-sjukhuset och det närliggande området sett från luften den 11 november. Arkivbild.

Sjukhusdirektören för al-Shifa-sjukhuset i Gaza har gripits av israeliska styrkor.

– Doktor Mohammad Abu Salmiya greps tillsammans med flera andra högt uppsatta läkare, säger Khalid Abu Samra som är avdelningschef på sjukhuset.

Israels militär bekräftade gripandet av Mohammad Abu Salmiya under torsdag eftermiddag och säger att han frihetsberövats för att höras gällande ”omfattande” inblandning i Hamas aktiviteter på sjukhuset.

Israel har i flera år hävdat att terrorstämplade Hamas har en ledningscentral under sjukhuset, vilket både Hamas och personal på sjukhuset förnekar.

Gazas hälsominister uppmanade å sin sida internationella aktörer att ingripa och säger att man inte längre skulle samarbeta med världshälsoorganisationen WHO i evakueringar av sjukhus.

Israeliska styrkor har visat upp tunnlar under sjukhuset och omfattande tunnelnätverk i andra delar av Gaza. Den misstänkta ledningscentral som Israel har motiverat sina anfall och räder med har ännu inte förevisats.

Al-Shifa-sjukhuset har varit det största, mest avancerade och bäst utrustade sjukhuset i Gaza. Förra veckan tog sig israeliska soldater in och började söka igenom byggnaderna. WHO har beskrivit sjukhuset som ”en dödszon”.