Tvekan om Kinas förslag – "ingen fredsplan"

Gustav Sjöholm/TT

Martin Yngve/TT

Publicerad 2023-02-24

Kina uppmanar Ryssland och Ukraina att förhandla och lägger fram ett dokument med sin syn på hur ”en politisk lösning” ska kunna uppnås.

Förslaget tas inte emot med öppna armar.

– Men det är ju alltid något, säger president Volodymyr Zelenskyj.

Kina vill se ett stopp för västs sanktioner och säger sig vara berett att ”spela en konstruktiv roll” för återuppbyggnad.

Det framgår av det dokument landet presenterade på fredagen, årsdagen av den storskaliga ryska invasionen. Men det handlar inte om någon konkret åtgärdsplan, utan är till stor del en upprepning av ståndpunkter som Kina redan framfört.

”Alla länders suveränitet, oberoende och territoriella integritet måste upprätthållas”, står det bland annat i dokumentet.

Från ryskt håll kommer positiva signaler på Kinas utspel och utrikesdepartementet ”värdesätter högt den uppriktiga önskan från våra kinesiska vänner att vilja bidra till en lösning på konflikten i Ukraina på fredlig väg”, heter det i ett uttalande.

FN: Viktigt bidrag

Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres, kallar planen för ”ett viktigt bidrag” och poängterar Kinas ord om att undvika kärnvapen.

Men det är det mest positiva någon part sagt om Kinas förslag.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger visserligen att det ”inte är dumt” att ett kinesiskt förslag kommer, och att det är positivt att Kina över huvud taget vill delta i arbetet om en fredsplan. Men han säger också att han än så länge håller sig avvaktande.

– Kina har visat vad de anser. Frågan är vad som kommer sedan. Det viktiga ligger i vilka steg som tas och vart de leder, fortsätter han och påpekar att det finns delar i Kinas förslag som han håller med om ”och vissa som jag inte gör det”.

– Men det är ju alltid något, säger han på en presskonferens i Kiev.

Zelenskyj säger dock att han vill träffa Kinas president Xi Jinping för att diskutera en väg framåt, men utan att uppge när och var ett eventuellt möte kan äga rum.

– Det kommer att bli viktigt för hela världens säkerhet, säger han.

Även Ukrainas allierade i väst visar tvekan om Kinas förslag.

– Det hade kunnat stanna vid sin första punkt, att respektera alla länders suveränitet, säger Vita husets nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till CNN.

– Kriget skulle kunna var slut i morgon om Ryssland slutade anfalla Ukraina och drog tillbaka sina styrkor.

Experter tveksamma

EU:s utrikeschef Josep Borrell är inte heller imponerad.

– Det här är ingen fredsplan, det är ett förslag där Kina har slagit samman alla sina tidigare åsikter, som de ha haft sena krigets början, sade han i FN:s säkerhetsråd.

Marianne Hanson, lektor och chef för Rotary Center för internationella studier i freds- och konfliktlösningar vid University of Queensland i Australien, tror att det är ett ärligt försök från Kinas sida som inte bör avfärdas.

”Om det kinesiska förslaget inte tas på allvar, utan avfärdas av USA, kan detta ses som att ge grönt ljus för en mer explicit allians mellan Peking och Moskva, inklusive att Kina tillhandahåller vapen till Ryssland”, skriver Hanson till TT.

Leonid Petrov, gästforskare vid Australian National University med ett forskningsintresse för internationella relationer i nordöstra Asien, ger inte mycket för det kinesiska förslaget. Han beskriver det som nonsens.

– Kina försöker lösa den humanitära krisen genom att frysa våldsamheterna och låta Ryssland komma undan med det de redan tagit, säger han.

Han tror att Kinas egentliga syfte står att finna i den avslutande punkten, som handlar om att stödja återuppbyggnaden.

– Kina vill kliva in och få offentliga kontrakt för att bygga upp förstörda städer och infrastruktur, och stå för kunnande, varor och arbetskraft, säger Petrov.