Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Putin beordrar hårdare gräns mot Ukraina

TT-AP

Publicerad 2023-02-28

Rysslands president Vladimir Putin under ett tal i Moskva.

Rysslands president Vladimir Putin beordrar hårdare kontroll vid gränsen mot Ukraina efter ett antal drönarattacker som ryska myndigheter anklagar Ukraina för att ligga bakom.

Putin vill också förstärka det ryska underrättelseverksamheten.

Putin talade inför delar av landets säkerhetstjänst FSB under tisdagen, och sade bland annat att landets kontraspionage måste förstärkas för att möta västsidans ”förstärkning av personal, teknik och andra resurser riktade mot oss”.

– Vi behöver svara i motsvarande grad, sade presidenten enligt CNN.

Under sitt tal i den ryska huvudstaden hänvisade Putin inte till någon specifik drönarattack, men han uttalande sig bara timmar efter att attacker riktats mot flera områden i södra och västra Ryssland. Myndigheter stängde även luftrummet över S:t Petersburg under tisdagen, som svar på vad som enligt vissa uppgifter var en drönare.

Inga personer skadades i drönarattackerna.

Ukraina har inte sagt sig ligga bakom attackerna, men landet har på liknande sätt tidigare undvikit att direkt ta på sig attacker och sabotage samtidigt som man tryckt på Ukrainas rätt att träffa mål i Ryssland efter den fullskaliga invasionen som inleddes för ett drygt år sedan.

Drönarattackerna ägde rum natten till tisdagen och under morgonen och riktades mot regioner inom Ryssland längs gränsen mot Ukraina och längre in i landet, hävdar lokala ryska myndigheter.

En drönare föll nära en by som ligger tio mil från Moskva, enligt den regionala guvernören. En annan drönare, över Brjanskregionen, sköts ned, hävdar den lokale guvernören Aleksandr Bogomaz. Han påstår att det var en ukrainsk drönare.