Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Mobilisering övas i Sveriges Radio

Annika Andersson/TT

Publicerad 2023-04-24

Aurora 23 övar i radion. Arkivbild.

Om du under morgonen hör en inkallelse till krigsförbandsövning på SR P4 är det inget att oroa sig för. Det är nämligen bara ett test i att skicka ut mobiliseringsordrar via radio – det första i modern tid.

Nu går startskottet för en ny fas i försvarsmaktsövningen Aurora 23, där kriget kommer till Sverige. För att öva på ett verklighetstroget sätt startar övningen med att ett mobiliseringsmeddelande skickas ut i Sveriges Radio P4. Meddelandet ska sändas två gånger under måndagsmorgonen i samband med trafikrapporten, rapporterar Sveriges Radio P4.

– Meddelandet är ju formulerat så att man ska förstå att det är just en övning och att det är inte skarpt läge. Och det har ju gått ut oerhört mycket information om Aurora-övningen, så jag hoppas att ingen ska sätta kaffet i halsen och tro att Sverige är i krig, säger Carin Berggren vid P4 Stockholms trafikredaktion till radiokanalen.

Vid allmän mobilisering sprids informationen på flera sätt, bland annat via beredskapslarm, radio- och TV-inkallelser samt brevinkallelser, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.