Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Stor mediebevakning vid Macrons Lundabesök

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2024-01-31

Lund var redo för president Emmanuel Macron.

Den franske statschefens första stopp i Skåne blev European Spallation Source (ESS) – en europeisk forskningssatsning som Frankrike är delägare i.

Anställda trängdes vid avsatser på flera våningsplan för att få en skymt av Macron och kungen. Säkerhetspådraget var omfattande och pressnärvaron stor – det franska statsbesöket följs av en rad svenska och franska medier.

– Neutroner finns överallt runt oss, sade anläggningens generaldirektör Helmut Schober i sitt inledande välkomsttal på ESS när president Emmanuel Macron och svenske kungen anlänt till den gemensamma rundturen på forskningsanläggningen ESS.

Strax därpå, nere i en trång tunneln tryckte kungen och Macron symboliskt på knappen för att inviga en ny del i anläggningens partikelacceleratorn.

– Det här är ett stort steg framåt på ett mycket komplext projekt, fortsatte Helmut Schober.

Frankrike är en av finansiärerna till European Spallation Source, tänkt att bli världens kraftigaste neutronkälla som möjliggör framtida upptäckter inom bland annat nanoteknologi och experimentell fysik. 13 länder bygger tillsammans upp vad som kan liknas vid ett jättelikt mikroskop – här ska materials sammansättning kunna studeras ner på på atom- och molekylnivå.

Med start år 2027 kommer ESS ta emot externa forskare från hela Europa.

Under onsdagen besökte Emmanuel Macron även Lundaföretaget Alfa Laval, bland annat för att signera en så kallad avsiktsförklaring om svenskfranskt forskningssamarbete gällande kärnkraftsteknik.