Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Republikanerna nominerar Scalise som ny talman

TT

Uppdaterad 2023-10-12 | Publicerad 2023-10-11

Steve Scalise har nominerats av Republikanerna till att bli nästa talman i representanthuset.

Republikanerna nominerar Steve Scalise från Louisiana till att bli nästa talman i representanthuset i USA. Scalise blir inte den talman som expresident Donald Trump hoppats på.

Det blev jämnt. Scalise fick 113 röster och den andre kandidaten, Ohio-ledamoten Jim Jordan, fick 99 röster i den slutna omröstningen.

– Vi ska få det här gjort, sade Scalise efter omröstningen.

Scalise slog också fast att hans första uppdrag som talman i parlamentet – en av de mäktigaste positionerna i amerikansk politik – kommer att vara att utfärda en ”stark resolution” som stöder Israel i kriget mot Hamas.

Kan inte tappa många

Jim Jordan var fåordig efter den slutna partiomröstningen, han konstaterade endast att de republikanska ledamöterna ”är splittrade”.

Men en omröstning av samtliga ledamöter i kammaren återstår. Då står det klart om alla de 99 som stödde Jordan kommer att svälja förtreten och lägga sin röst på Scalise.

Scalise har inte råd att förlora mer än fem republikanska röster om han ska bli ny talman, enligt amerikanska medier.

Att samtliga demokratiska ledamöter lägger sina röster på en demokrat är i princip självklart.

Hur personerna i den lilla grupp ärkekonservativa republikanska ledamöter, som nyligen såg till att den förre republikanske talmannen Kevin McCarthy förlorade sin post, kommer att rösta är oklart. Några av dem har varit tydliga med att de inte kommer att stödja Scalise – i alla fall inte i en första valomgång.

En brobryggare

Inledningsvis såg det ut som att hela kammarens omröstning skulle kunna ske senare under dagen, men på onsdagskvällen (svensk tid) stod det klart att representanthuset valt att bordlägga sitt arbete – därmed skjuts omröstningen upp, oklart till när.

Scalise har varit ställföreträdande talman under McCarthy och partiets chefsinpiskare. Han uppfattas som socialt skicklig, erfaren och som en brobryggare mellan de hårdföra konservativa ledamöterna å ena sidan och den republikanska huvudfåran å andra sidan.

Beskedet att Scalise nomineras är ett bakslag för expresident Donald Trump som hade hoppats på Jim Jordan.