Kinesisk massiv militärövning hotar Taiwan
Publicerad 2024-10-14
Kinas militär har genomfört en hotfull massiv militärövning runt Taiwan.
Varningen är tydlig och Peking meddelar att man aldrig kommer att utesluta våldsmedel för att återförena ön i det kinesiska riket.
I tretton timmar pågick militärövningen där Taiwan omringades av rekordmånga kinesiska stridsflygplan. Drönare, stridsflyg, helikoptrar och kustbevakningsfartyg deltog också i övningen.
Taiwans försvarsdepartement räknade till 125 kinesiska stridsflygplan – ett nytt dygnsrekord, enligt departementet.
Kinas försvarsdepartement förklarade senare på måndagen att övningen avslutats ”framgångsrikt” och att Peking sänt ”en barsk varning till separatister” i Taiwan.
Kina hävdar med emfas att Taiwan är en del av kinesiskt territorium.
Hotar med våld
”Vi strävar ärligt efter en fredlig återförening, men vi kommer aldrig att lova att avsäga oss rätten att använda våld – och vi kommer inte heller att tillåta någon form av ´taiwanesiskt oberoende'”, sade talespersonen för Kinas militär, Wu Qian.
Reaktionen från Taipei var skarp, och man kallade övningen för både provokativ och irrationell.
Taiwans president Lai Ching-Te, som svors in i maj, har varit mer uttalad än sina föregångare vad gäller örikets suveränitet. Det har upprört Peking, som benämner Lai som separatist. På måndagen lovade Lai att skydda Taiwan under Kinas övningar.
USA riktade också skarp kritik mot övningen, som man kallar obefogad. Washington, som står som garant för att Taiwan inte ska invaderas av Kina, varnar för att Kinas manövrar riskerar att eskalera spänningarna.
Även EU manar samtliga parter till återhållsamhet.
Återkommande övningar
Måndagens storskaliga kinesiska militärövning var den fjärde av sitt slag under de senaste två åren.
Taiwan sade samtidigt att en kinesisk man hade gripits på den lilla ön Menghu efter vad som beskrivs som ett möjligt kinesiskt intrång.
Men i Taipei tog invånarna den senaste kinesiska styrkemätningen med ro:
– Jag tänker inte drabbas av panik, då det är ganska ofta som Kina genomför militärövningar, sade ingenjören Benjamin Hsiao till nyhetsbyrån AFP.
Dispyten om Taiwan sträcker sig tillbaka till inbördeskriget i Kina, då nationalistarmén under ledning av Chiang Kai-Shek besegrades av Mao Zedong och kommuniststyrkorna. Nationalistarmén retirerade till Taiwan 1949, och sedan dess har Kina och Taiwan haft separata styren.