Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Spionchefer manar till vapenvila i Gaza

TT-AP

Publicerad 2024-09-07 06.32

CIA:s chef William Burns tidigare i år. Arkivbild.

Cheferna för de brittiska och amerikanska underrättelsetjänsterna, MI6 och CIA, uppger att de arbetar outtröttligt för vapenvila i Gaza.

I ett ovanligt gemensamt uttalande efterlyser de fred.

CIA-chefen William Burns och MI6-chefen Richard Moore uppger att deras respektive organisationer har utnyttjat sina underrättelsekanaler ”för att pressa på för återhållsamhet och nedtrappning”.

I en debattartikel i Financial Times skriver de gemensamt att en vapenvila i kriget mellan Israel och Hamas ”kan få slut på lidandet och de fruktansvärda förlusterna av liv bland palestinska civila och föra hem gisslan efter 11 månaders helveteslikt fängslande”.

William Burns har varit mycket involverad i ansträngningarna för att nå en vapenvila. Han reste bland annat till Egypten i augusti för att delta i samtal på hög nivå som syftade att få till stånd en överenskommelse. Hittills har det dock inte gett resultat.

I sin debattartikel betonar Burns och Moore vidare vikten av det transatlantiska samarbetet inför vad de kallar en ”aldrig tidigare skådad mängd hot”.

De varnar även för Ryssland och den ”hänsynslösa sabotagekampanj” som landets underrättelsetjänst för i Europa.

Tidigare i veckan blockerade USA:s regering flera ryska domännamn som anses sprida desinformation inför det amerikanska presidentvalet. Sanktioner infördes också mot det ryska statligt styrda mediebolaget RT.

Ryssland använder sig cyniskt av teknologi för att sprida lögner och desinformation ”i syfte att skapa klyftor mellan oss”, skriver Burns och Moore i debattartikeln.