Extremhettan stoppar inte turister: ”Frustration”

Publicerad 2024-06-20

Den tidiga värmeböljan i Europa får förödande konsekvenser i Grekland.

På elva dagar har fem turister dött på grund av värmen och en ilska växer bland lokalbefolkningen över att turister underskattar värmen.

– Det finns en känsla av frustration bland lokalbefolkningen men de är också väldigt ledsna, säger en lokalbo till Independent.

Sommaren har börjat med extremhetta på flera håll i Europa.

Men värmevarningar och tydliga uppmaningar till försiktighet stoppar inte turisters semesterdrömmar.

En 55-årig amerikansk man dog på den grekiska ön Mathraki, uppgav den lokala polisen på måndagen. Han är en av fem turister som har dött till följd av extremhettan I Grekland under endast elva dagar.

– Det finns ett gemensamt mönster – de gick alla på en vandring mitt i höga temperaturer, säger Petros Vassilakis, polistalesman, till Reuters.

Hälsogurun Michel Mosley, 67, hittades död efter att ha varit försvunnen i flera dagar på en grekisk ö. Han gav sig ut på en promenad i en tuff terräng och dog två timmar efter att han sagt hej då till sin fru på stranden.

Även under förra året ledde stekhettan till att turister kollapsade och som försiktighetsåtgärd i år stängdes Akropolis till följd av en rekordtidig värmebölja i Grekland.

Michael Mosley hittades död efter att ha varit försvunnen i flera dagar på en grekisk ö.

”Folk glömmer snabbt”

Grekland är inte det enda land i Sydeuropa som upplevt sådan här hög värme – och det har väckt oro för en repris av förra årets extremväder.

Även fast lokalbefolkningen och turister fick sova i skolor och sporthallar när stora bränder drabbade Rhodos förra året – så är ön bland de svenska resebolagens mest populära destinationer i sommar.

– Folk glömmer snabbt sådant som är negativt. Kanske inte om man själv hamnat i en extrem situation, då kanske man funderar över om man vill uppleva något liknande igen, säger Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet till TT.

– Men för de flesta är det abstrakt. Som turist kan man inte riktigt förhålla sig till de här riskerna som finns överallt och som bara kommer att öka, säger han.

En turist dricker vatten under ett paraply framför Akropolis i Aten.

Myndigheterna varnar

Temperaturen har nått höga nivåer. I Chania uppmättes 44,5 grader under torsdagen, skriver The Guardian. Röda korsets volontärer har delat ut tusentals flaskor med gratis vatten och lokala myndigheter uppmanar turister att vara bättre informerade kring väderförhållandena – och farorna som medföljer.

Eleftherios Papakalodoukas, borgmästare på ön Symis, vill sätta upp kameror och belysning på stigar och vandringsleder.

– Om det finns en läxa att dra av tragedin (om Mosleys död), är det att dessa vägar måste tas om hand bättre så att människor inte går vilse, säger han.

En stor räddningsinsats letade efter en 74-årig turist på Samos. Efter nästan en vecka hittades han död.

Flera bränder väntas

Det torra och varma vädret orsakade en brand nära Aten på onsdagen.

Starka vindar blåste upp lågorna och tvingade invånare i Koropi att fly från sina hem. Brandmännen fick kämpa hårt med släckningsarbetet.

Branden är en av många hittills den här säsongen och fler väntas under sommaren.

En brandman bekämpar en skogsbrand i Koropi under onsdagen.