Aftonbladet

Dagens namn: Roland

Ströp sin nioårige son – döms till vård

TT

Publicerad 2024-07-12

Polisens tekniker på plats i Södertälje efter mordet i januari.

En man i 45-årsåldern döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för att ha mördat sin nioårige son i Södertälje i början av januari.

Mannen ströp sonen till döds. Södertälje tingsrätt skriver i sin dom att gärningen var särskilt hänsynslös och att den innebar ett svårt lidande för pojken.

Pappan ska enligt tingsrättsdomen också betala 110 000 kronor i skadestånd till pojkens mamma.

I domen konstaterar tingsrätten att straffvärdet för mordet är livstids fängelse. Men eftersom en rättspsykiatrisk undersökning visat att mannen begått brottet ”under påverkan av allvarligt psykisk störning”, ska han i stället överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

”Det är en enorm tragedi och det finns ingen tvekan om att brot­tet har ett straffvärde som motsvarar livstids fängelse. Men med hänsyn till vad som framkommit om den tilltalades psykiska tillstånd har rätten kom­mit fram till att rätts­psykiatrisk vård är den rätta påföljden i målet”, säger chefs­rådmannen Claes Söderqvist enligt ett pressmeddelande från tingsrätten.

Det var den 8 januari som pojken hittades svårt skadad i en lägenhet. Han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter men hans liv gick inte att rädda.

Pappan befann sig i lägenheten och greps på platsen. Han har erkänt gärningen.