Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Kritik mot insatser vid snökaos och oljeläckage

TT

Publicerad 2024-08-27 07.07

Kökaoset på E22 pågick 3–4 januari. Här är bandvagnar och polis på plats för att få loss fordon som fortfarande satt fast eftermiddagen 4 januari. Uppemot 1 000 bilar satt fast under natten.

Både i snökaoset på E22 i Skåne och efter oljeutsläppet vid Blekinges kust agerade myndigheterna för långsamt och ineffektivt, enligt en ny rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), rapporterar SR Ekot.

Ett stort problem är att man inte alltid agerar i tid på grund av rädsla för att göra fel, säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka till radion.

– Hade de blivit ännu mer omfattande hade konsekvenserna varit allvarliga, säger hon.

Det är på uppdrag av regeringen som MSB granskat insatserna vid tre allvarliga samhällskriser som drabbat Sverige det senaste året.

Arbetet efter jordskredet vid E6 i Stenungsund har i huvudsak fungerat bra, men inte vid snöovädret på E22 i januari och efter utsläppet från passagerarfärjan Marco Polo, som gick på grund utanför Blekinges kust förra hösten.

Enligt MSB måste myndigheterna öva och lära sig mer om sina och andras roller och ansvar. Myndigheten föreslår även en ny handlingsprincip i den svenska krishanteringen, med tydligare krav på att agera tidigt.

– Att ställa krav på att vi på bristfällig information, som det kan vara i kriser, vågar agera och fatta beslut, säger Charlotte Petri Gornitzka.